U Hrvatskoj se pije najkvalitetnija prirodna voda

U Hrvatskoj se pije najkvalitetnija prirodna voda

Source of life

Natoči mi, molim te, čašu vode. Da, iz slavine! Tako se živi u Hrvatskoj. Za razliku od mnogih zemalja u svijetu, stanovnici Hrvatske još uvijek imaju ovu povlasticu, s obzirom na obilje prirodnih resursa pitke vode.

 

Prema podacima UNESCO-a iz 2014. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodnih izvora na visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. mjestu po bogatstvu izvora voda. O kakvoj je povlastici zapravo riječ govori i podatak da zagađenu vodu danas pije 1,8 milijardi svjetskih stanovnika, a osim zagađenja problem je, naravno, i količina, koja nije neograničena.

 

Stalna upozorenja o sve većem nedostatku vode stižu iz UN-a, a prema najavama, već do 2025. godine polovica država svijeta trpjet će zbog manjka vode.

Goran Sekula

Tekuće bogatstvo rasprostire se cijelom Hrvatskom, a vode rijeka Gacke, Cetine, Krupe i Ljute istodobno zavode i prirodnim ljepotama.

Izvor Janino vrelo na području Jamničke kiselice poznat je od 1770. godine, a nakon analize koju je naložila Marija Terezija uvršten je u vode bečkog dvora. Izvor prirodne vode Kala kod sela Apatovca poznat je od 1842. godine, a u Gorici Svetojanskoj smjestio se izvor Sveta Jana i predstavlja njezin gospodarski simbol. Iz izvora Sveti Rok crpi se prirodna izvorska voda, a na području Lipika više je poznatih vrela: Grofova vrela, Ivanovo i Antunovo vrelo, kao i izvor Studena.

Marko Vrdoljak / TZ Zagreb

I tako, od izvora do izvora, možete prošetati čitavom zemljom. Hrvatska je u tom smislu blagoslovljena, jer voda je temelj života. Hladna, bistra, osvježavajuća, zdrava, zamamna, puna okusa. Epiteta za hrvatsku vodu ima bezbroj, zato je najbolje da je sami kušate.