Stil na hrvatski način: Kravatom oko svijeta

Stil na hrvatski način: Kravatom oko svijeta

Priča o elegantnom dodatku krenula je iz Hrvatske

Simbol su elegancije i stila još od 17. stoljeća, znak su prave gospode, a 2011. je utvrđeno kako postoji 177 147 načina za vezanje predmeta koji obožava i nosi čitav svijet. Riječ je o najrasprostranjenijem svjetskom modnom detalju – kravati, koji su u modu uveli Hrvati.

 

Priča je započela tijekom krvavoga Tridesetogodišnjeg rata u kojem su sudjelovali i hrvatski vojnici, koji su se na pariškim ulicama među ostalim nacijama isticali elegantno zavezanom maramom oko vrata kao znakom prepoznavanja. Taj detalj može se naći u hrvatskoj pučkoj tradiciji, a upotrebljavale su ga zaručnice koje su svojim izabranicima darivale rubac ili maramu od lana ili svile kao znak uzajamne vjernosti.

 

No osim te emotivne funkcije, vojnici su ga nosili oko vrata kao zaštitu jer bi oštrica neprijateljskog mača skliznula po svili pritom ne izazivajući nikakve posjekotine, a bile su i znatno praktičnije i udobnije od krutih čipkastih ovratnika francuskih vojnika.

 

Modno osviješteni Parižani vrlo su brzo prihvatili elegantni stil hrvatskih vojnika koji se nosio à la Croate (na hrvatski način, nap. a.). A uskoro je taj izraz postao i korijenom nove francuske riječi cravate.

 

Ubrzo je i mladi francuski kralj Luj XIV. postao pravi ambasador kravate, koju je počeo nositi 1646., što je i postao modni standard za francusko plemstvo, a francuska je vojska 1667. osnovala posebnu pukovniju Royal Cravates u čijemu su sastavu bili Hrvati koji su, pogađate, nosili kravatu.

 

Nedugo poslije toga „kravatna groznica” zahvatila je čitavu Europu i svijet.

Academia Cravatica

Predmet koji su Hrvati vezali oko vrata kao znak vjernosti postao je znak kulture, otmjenosti i diplomacije. Kravat pukovnija postoji još i danas kao počasna satnija u Zagrebu, a 2017. je proslavila punih 350 godina postojanja.

U vjernim replikama uniformi iz Tridesetogodišnjeg rata 14 konjanika i 76 pješaka postali su prava turistička atrakcija i nositelji poruke o Hrvatskoj kao zemlji kravate. Njihov program počasne straže počinje na Uskrsni ponedjeljak, a nastupi se redovito održavaju svakog vikenda do druge polovice listopada, točnije do 18. listopada, Dana kravate.

 

Svaki put kada vežete kravatu sjetite se da to radite na hrvatski način.

 

Zanimljivosti:

Svake se godine 18. listopada obilježava kao Svjetski dan kravate.

Matematičar iz Stockholma Mikael Vejdemo-Johansson i njegov tim izračunali su 2011. kako postoji 177 147 načina za vezanje kravate.