Kraljevi kemije: upoznajte Ružičku i Preloga, dva hrvatska dobitnika Nobelove nagrade

Kraljevi kemije: upoznajte Ružičku i Preloga, dva hrvatska dobitnika Nobelove nagrade

Ono što je za glumca nagrada Oscar, a za sportaša zlatna olimpijska medalja, to je za znanost Nobelova nagrada. Priznanje koje se daje ljudima za poseban trud i doprinos, ljudima koji su pomaknuli granice čovječanstva, ljudima koji su svojim otkrićima ili izumima postali besmrtni. Među dobitnicima najprestižnije svjetske nagrade za znanost nalaze se i dva hrvatska znanstvenika, Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, koji su 1939. i 1975. godine dobili Nobelovu nagradu za kemiju.

Lavoslav Ružička

Lavoslav Ružička rođen je u Vukovaru 13. rujna 1887. U Osijeku je završio pučku školu i gimnaziju, a doktorsko zvanje stječe na Visokoj tehničkoj školi u Karlsruheu u Njemačkoj pod nadzorom profesora Hermanna Staudingera, osnivača makromolekularnih znanosti. Najveći dio svojeg života bio je vezan za Zürich, gdje je od 1929. do 1957. bio profesor na ETH-u, jednom je od najprestižnijih i najuglednijih sveučilišta u čitavom svijetu, koje je pohađao i slavni Albert Einstein.

Lavoslav Ružička
ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv
Lavoslav Ružička

Njegov je laboratorij u Švicarskoj bio vodeći na polju organske kemije, a među 582 objavljena rada tijekom znanstvene karijere spadaju i oni o sintetskim hormonima, vitaminima i mirisima. Ružička je svojim istraživanjima revolucionarizirao industriju parfema koja je počela primjenjivati njegove sintetičke spojeve mošusa, a farmaceutska industrija upotrebljavala je sintetske spojeve vitamina.

 

Uz Nobelovu nagradu, Lavoslav Ružička bio je nositelj osam počasnih doktorata te član 18 znanstvenih akademija, a nagrade za mlade kemičare i njihov doprinos kemiji u Hrvatskoj i Švicarskoj nose njegovo ime. Osim što je živio za kemiju, Lavoslav Ružička bio je strastveni sakupljač slika, pogotovo nizozemskih majstora, čija je djela kupovao novcem zarađenim od patenata. Njegovu je kolekciju danas moguće vidjeti u ciriškom Kunsthausu, kojem je poklonio slike.

Ružička & Prelog
Nobel Foundation // ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv
Lavoslav Ružička & Vladimir Prelog

Vladimir Prelog

Drugi hrvatski „kralj kemije”, kako ga je nazvao američki kemičar Barry Sharpless, Vladimir Prelog ima mnogo dodirnih točaka s prvim hrvatskim nobelovcem Lavoslavom Ružičkom. Prelog je rođen 1906. u Sarajevu, osnovnu je školu završio u Zagrebu, a dio srednjoškolskog obrazovanja proveo je u osječkoj realnoj gimnaziji, koju je pohađao i Lavoslav Ružička. Nakon inženjerske diplome i doktorata iz kemije na Tehničkoj visokoj školi u Pragu i rada u jednoj češkoj tvrtki vratio se u Hrvatsku 1935. godine, gdje je postao docent i predstojnik Zavoda za organsku kemiju Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vladimir Prelog, Nobel Prize winner
Author unknown, archive K. Kovačević

Tijekom impresivne karijere objavio je više od 400 znanstvenih radova, a kruna je Nobelova nagrada za kemiju koju je dobio 1975. godine za istraživanja stereokemije organskih molekula i reakcija (podijelio ju je s britanskim znanstvenikom J. W. Cornforthom).

 

Prelog je preminuo u Zürichu 1998. godine, a 2001. njegovi posmrtni ostaci preneseni su na zagrebačko groblje Mirogoj u grobnicu HAZU-a.