Istarsko skriveno blago: veliki bijeli za knjigu rekorda

Istarsko skriveno blago: veliki bijeli za knjigu rekorda

Veličanstveni tartuf za Guinnessa

Veliki bijeli – te se dvije riječi obično povezuju sa strašnom morskom nemani koja vreba iz tamnih dubina. Istina, postoji, ali u nekim drugim pričama. U samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne, u Motovunskoj šumi podno pitoresknog Motovuna nema čudovišta. Možete naići na legendu o istarskom divu Velom Joži, ali ova zelena oaza najvećega hrvatskog poluotoka u svijetu je mnogo poznatija po gurmanskom dragulju koji se zove Tuber magnatum Pico.

 

Bijeli tartuf najskuplja je i najkvalitetnija gljiva u svijetu, pravi kralj istarske kuhinje, koji u motovunskom carstvu zelenila raste od rujna do siječnja zbog sjajne kombinacije specifične mikroklime, vlažnog tla i drveća topole, vrbe, lijeske, hrasta i lipe uz čije se korijenje obično vezuje.

 

Sakriveni pod zemljom poput nekog drevnog blaga, za njihovo je otkrivanje potrebno imati specijalne vještine kao što su gotovo fotografsko pamćenje svakog centimetra šume, sjajnu koncentraciju i pozornost, dugo pamćenje, ogromno iskustvo, najboljeg čovjekova prijatelja – psa, a kao i za sve u životu, nije loše imati i komadić sreće.

Ivo Biočina

Upravo sve to imao je 2. studenoga 1999. Giancarlo Zigante kada je sa svojom kujicom Dianom pronašao grumen blaga. Bijeli tartuf obično naraste do veličine jabuke, ali ovaj pronađen u blizini Livada u Motovunskoj šumi s punim je pravom zaslužio nadimak – veliki bijeli.

S punih 1310 grama težine ovaj je veličanstveni plod zemlje uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći dotad pronađen tartuf. Rekorder nazvan Millenium poslužen je na večeri za stotinjak uzvanika, a Livade su postale svjetski centar ove gastronomske delicije. Danas je ovo malo istarsko mjesto glavni grad tartufa, a najbolje su vrijeme za posjet i kušanje istarske hrane za bogove Dani tartufa tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.