Bez Tomislava Uzelca svijet bi bio siromašniji za MP3 player

Bez Tomislava Uzelca svijet bi bio siromašniji za MP3 player

Hrvatski izum kojim su se koristili milijuni ljudi

Kada ste se probudili u zoru, pustili ste glazbu s mobitela. Neku veselu pjesmu punu zaraznog ritma kojom ste proslavili novo sunčano jutro. Potom ste obuli tenisice i krenuli na trčanje u šumu. Na ušima su vam bile slušalice iz kojih je grmio dobar i dinamičan rock da vas drži nabrijanima na trening.

 

Popodne ste kod kuće nakon posla pustili laganu ambijentalnu glazbu da vas opusti nakon radnog dana, a navečer uz čašu omiljenog pića zaželjeli ste se klasike. Velika je vjerojatnost kako ste sve ove glazbene radnje obavili uz pomoć magična tri slova MP3, digitalnog formata za glazbu, koji je uz pomoć interneta sredinom devedesetih godina 20. stoljeća unio pravu revoluciju i postao kraljevski audioformat na računalima diljem svijeta.

 

Tu je na scenu 1997. godine stupio student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Uzelac, koji je kao temu za diplomski rad uzeo dekodiranje MP3 softvera. Iz tog je rada nastao i Tomislavov izum AMP, prvi pravi i funkcionalni program za reprodukciju audiodatoteka u formatu MP3, odnosno prvi svjetski MP3 player.

 

Nakon što je hrvatski inovator program postavio na internet, američki studenti Justin Frankel i Dmitry Boldyrev preuzeli su ga i prilagodili sučelju Windows. Tako je nastao najrašireniji softver za glazbu Winamp, kojim su se koristili milijuni ljudi diljem svijeta, a Tomislav Uzelac postao je čovjek koji je revolucionirao način na koji slušamo i pohranjujemo glazbu.