Rastoke – skriveni raj na zemlji u kojem žive vile

Rastoke – skriveni raj na zemlji u kojem žive vile

Čuli ste za izreku „kratko, ali slatko”. Upravo se ona može primijeniti na rijeku Slunjčicu. Iako je duga samo 6,5 kilometara, ova je rijeka unatoč kratkom toku stvorila neke od najspektakularnijih krajolika u Hrvatskoj, a njezino ulijevanje u rijeku Koranu popraćeno je prirodnim koncertom 23 slapa i mnogim brzacima u kojima se voda veseli, huči, ciči i jednostavno slavi život u Rastokama.

 

 

Samo ime malenog mjesta smještenog tik uz Slunj označava kako se ovdje rastače voda, a mnogi ga nazivaju i „Plitvicama u malom”, dijelom jer su Rastoke od svjetski poznatog nacionalnog parka udaljene 30-ak kilometara, a dijelom jer je geološki sastav slapova identičan onom na Plitvicama, kao i raslinje te tipične krške pojave poput naslaga sedre ili podzemnih voda.

Bajkovitom krajoliku pridonose i mlinice žličare tipične za ove krajeve čiji kotači hihoću dok ih Slunjčica škaklja. U tišini modrozelene oaze nastale su brojne legende, a najpoznatija je među njima o rastočkim vilama.

Grad vila i prirode u spektakularnom izdanju

Ova plaha šumska stvorenja od davnina žive u rastočkom raju, a budući da zaziru od ljudi, većinom su aktivna noću. Prema narodnim pričama, dok su mlinovi neumorno mljeli kukuruz i pšenicu, a mlinari i mlinarice uz škrto svjetlo petrolejke prepričavali životne zgode, rastočke su vile uzimale njihove konje koji su se odmarali za povratak kući.

 

 

U ranu zoru, kada su zvijezde završavale svoje noćno kupanje, a prve Sunčeve zrake počele milovati vlati trave i bistru vodu, šumske su vragolanke vraćale životinje u sjenik zadihane i znojne od noćnog provoda po okolnim zelenim brežuljcima s grivama ispletenima u guste sitne pletenice.

Iako danas u Rastokama više nema konja, vile su još uvijek tu. Omiljeno im je okupljalište slap prigodnog imena Vilina kosa koji svojom srebrnom bojom vode savršeno pristaje uz srebrne kose rastočkih vila.