Miljenko i Dobrila – Romeo i Julija na hrvatski način

Miljenko i Dobrila – Romeo i Julija na hrvatski način

Romeo i Julija vjerojatno su najpoznatiji, ali i najnesretniji književni par u povijesti. Njihova čista i iskrena ljubav već je stoljećima inspiracija milijunima zaljubljenih diljem svijeta, ali manje je poznata činjenica kako je tragična romansa iz Verone u likovima Miljenka i Dobrile svoju inačicu imala i u Hrvatskoj.

Kaštel Lukšić iz kojeg potječe najtužnija hrvatska ljubavna legenda jedan je od sedam Kaštela u kojima su tijekom 15. i 16. stoljeća splitski i trogirski plemići gradili utvrde za obranu od osvajača.

U malenom gradiću nedaleko od Splita i danas postoje dvorci obitelji Vitturi i Rušinac čije zidine izblijedjele od sunca, vjetra i mora čuvaju tajnu o zabranjenoj ljubavi dvoje mladih ljudi koja se dogodila u drugoj polovici 17. stoljeća.

Denis Peroš

Miljenko Rušinić i Dobrila Vitturi zaljubili su se čim su se upoznali, na prvi pogled. Zbog svađe očeva plemića smjeli su se viđati jedino u potpunoj tajnosti, no njihova idila kratko je trajala.

Čim su roditelji saznali za njihovo sastajanje, Dobrila je stavljena pod strogi nadzor svoje majke, kontese Marije, a Miljenko je upućen u duždevu službu u Veneciju. I dok je mladi ljubavnik u Italiji sanjario o svojoj dragoj, Dobrilin otac konte Radoslav ugovorio je udaju svoje kćeri za znatno starijeg plemića želeći da njezina romansa sa sinom suparničke obitelji prestane zauvijek.

 

No i u ovom se slučaju pokazalo kako je ljubav sila koja ruši sve granice. Glas o vjenčanju stigao je do Miljenka, koji je dojurio iz Venecije upravo u trenutku kada su mladenci izgovarali zavjete. Dobrilin otac pozelenio je od bijesa i za kaznu poslao kćer u trogirski samostan, a Miljenko je u pokušaju da je izvuče došao u sukob sa zakonom te je prognan u zatvor na otočiću Visovcu na rijeci Krki. Tamo je upoznao seljanku Božicu, nekadašnju Dobrilinu dojilju, po kojoj je svojoj djevojci poslao poruku da pobjegne i čeka u blizini Trogira. Dobrila je uspjela izaći iz zidina samostana, ali njezin je momak nije dočekao na dogovorenom mjestu. Tu se priča pretvorila u pravi triler.

Tragedija koja bi rasplakala i Shakespearea

Mlada je djevojka sama i ožalošćena lutala u olujnoj noći, a pred jutro su je uhvatili hajduci koje je njezin otac angažirao da ubiju Miljenka. Saznavši za njihov plan, mladić je opasne razbojnike prevario prerušivši se u fratra, ali je zbunio i svoju djevu koja je pomislila da se stvarno zaredio i odustao od tajnog vjenčanja u Visovcu. Istodobno se Dobrilin otac užasno razljutio kada je čuo za kćerin bijeg pa se poslužio lukavstvom kako bi je vratio u obiteljski dom. U dogovoru s Miljenkovim ocem poslao je izaslanstvo koje je zaljubljenom paru javilo da su obje obitelji zaboravile na neprijateljstva iz prošlosti i odlučile organizirati vjenčanje.

Mario Alajbeg

Kaštelanski ljubavnici prihvatili su ponudu, sretni i veseli razmijenili su bračne zavjete, ali njihova sreća trajala je kratko poput leptirova leta.

Dobrilin je otac, pun mržnje i željan osvete zbog sramote koju mu je nanijela kći, iz kubure ubio svojeg zeta Miljenka dan nakon vjenčanja. Čuvši za smrt svoje ljubavi, Dobrila je izgubila razum i za nekoliko mjeseci umrla od silne tuge. Na samrtnoj je postelji zaželjela da ju pokopaju uz Miljenka kako bi u nekom drugom svijetu ostali zauvijek zajedno.

 

U crkvici svetog Ivana u Rušincu i danas stoji nadgrobna ploča s natpisom „Pokoj ljubovnikom”, a krajem srpnja i početkom kolovoza svake se godine u Kaštel Lukšiću održavaju Dani Miljenka i Dobrile u spomen na zabranjenu ljubav koja bi rasplakala i Shakespearea.