Lokrum kao spasitelj Rikarda Lavljeg Srca

Lokrum kao spasitelj Rikarda Lavljeg Srca

Obožavateljima Igre prijestolja Lokrum je poznat kao grad Qarth kojim vladaju oni čiste krvi. Usidren spokojno i idilično poput malenog broda samo nekoliko stotina metara od Dubrovnika i obrubljen najfinijim mediteranskim plaštem šume, ovaj je otok omiljeno ljetno izletište Dubrovčana i njihovih gostiju koji traže svoje momente relaksacije u hladovini borova uz kupanje u tirkizno čistom moru.

Istodobno Lokrum, koji je dobio ime prema latinskoj riječi acrumen jer je obilovao kiselim narančama, u svojim stijenama i plažama skriva brojne tajne i legende. Jedna je od njih nastala krajem 12. stoljeća kada je otok nenadano posjetio engleski kralj Rikard I., poznatiji i kao Rikard Lavljeg Srca, koji je Lokrum, kao i većina ljudi koji stignu u ovaj kaleidoskop mira, tišine i spokojne prirode, zapamtio za čitav život.

Lokrum lavljeg srca

Ploveći iz Trećeg križarskog rata kući njegov je brod zapao u strašnu oluju. Nebo su parale tisuće munja, more je divljalo kao je u pitanju sudnji dan, a posada je tiho jecajući izricala posljednje želje jer se kraj činio blizu. Moćni se vladar u posljednjim satima neravnopravne bitke s morem zarekao da će, ako preživi oluju, sagraditi crkvu na mjestu gdje dotakne zemlju.

 

Dogodilo se čudo i brod je pronašao zaklon u zaljevu Lokruma, a zahvalni Rikard Lavljeg Srca nije zaboravio obećanje. Za njegov su dolazak čuli i građani Dubrovnika koji su engleskog kralja uvjerili kako je izgradnja crkve u gradu mnogo bolje rješenje. Legenda kaže kako je Rikard Lavljeg Srca prihvatio prijedlog, a uz 100 tisuća zlatnika u Dubrovniku je ostavio i osobu od povjerenja koja je bila zadužena za izvršenje zadataka.

 

Romanička bazilika bila je jedna od najljepših na ovim prostorima, ali je stradala 1667. godine u velikom potresu. Na njezinu je mjestu u 18. stoljeću dovršena dubrovačka katedrala koja danas čuva bogatu riznicu dubrovačke povijesti.

Aleksandar Gospić

A Lokrum? I dalje je jednako je gostoljubiv i prema kraljevima i prema običnim ljudima.