Središnja Hrvatska

Središnja Hrvatska

Središnja Hrvatska područje je u porječju rijeka Save, Drave i Mure. Idiličan brežuljkasti krajolik na vinorodnom području prepoznatljiva je slika Hrvatskog zagorja. Središnje je mjesto ove cjeline ujedno i Krapinsko-zagorske županije, grad Krapina, u čijem ćete Muzeju krapinskih neandertalaca upoznati život i kulturu pračovjeka čiji su ostaci ovdje otkriveni potkraj 19. stoljeća. Ovaj je dio Hrvatske poznat po termalnim lječilištima, među kojima je i ono u Tuhelju. U Tuhelju se tako nalazi poznato kupalište i izletište, a njihove su vode korisne u liječenju različitih bolesti. U mjestu se nalazi i kamp. U središnjem dijelu Hrvatske ne propustite posjetiti barokni Varaždin. Njegovo je groblje sa svojom vrtnom arhitekturom park prirode najviše kategorije. Barokna prijestolnica Hrvatske, kako ga često nazivaju, krajem kolovoza postaje hrvatska metropola kulture i zabave zahvaljujući već nadaleko poznatom Špancirfestu, festivalu grada i gradskih šetača.

 

U Varaždinskoj županiji nalazi se i prekrasan dvorac Trakošćan, u kojem možete saznati sve o dugoj povijesti ove velebne građevine iz 13. stoljeća. Okružuje ga pejzažni park s egzotičnim vrstama drveća. Dio iste županije je i Lepoglava, poznata po svojoj čipki, ali i Ludbreg, koji je proslavila legenda prema kojoj je ovaj grad središte svijeta. S riječnim ljepotama Mure i Drave najbolje ćete se upoznati u Čakovcu, sjedištu Međimurske županije, a nešto više o Keltima na području Hrvatske naučite u Sisku, sjedištu Sisačko-moslavačke županije, smještenom na ušću rijeke Kupe u Savu.

U okolici se nalazi Park prirode Lonjsko polje, sa Čigoćem, europskim selom roda, ali i živopisnom tradicijskom drvenom arhitekturom.

Maja Danica Pečanić
Zapadno od Siska nalazi se Zagrebačka županija. Među većim gradovima ovdje su Samobor, s Parkom prirode Žumberak-Samoborsko gorje, ali i sa svojom dugom karnevalskom tradicijom i tipičnim kolačem kremšnitama. Tu je i Sveta Nedelja, na čijem se području nalazi Kerestinec sa svojim dvorcem Erdödy.

Središnja Hrvatska

Tišina i opuštanje na selu

Kontinentalna Hrvatska oaza je smirenosti, gdje pitoma brda čuvaju stare šume, vinograde i rijeke Savu, Dravu i Muru koje pružaju osvježenje od ljetnih vrućina.