Karlovac

Karlovac

Izgrađen kao zvjezdolika šesterokraka renesansna utvrda, Karlovac je danas sjedište Karlovačke županije. Nalazi se na 112 metara nadmorske visine, u srcu Hrvatske, na križištu najvažnijih prometnica koje povezuju primorski i panonski dio Hrvatske. Osim povijesne ceste Jozefine, Karlovcem prolaze Lujzijana i Karolina. Možete kampirati uz Kupu, Koranu, Mrežnicu i Dobru, osvježiti se u bistrim riječnim vodama, spustiti se niz brzace ili se okušati u ribarstvu. U istom okruženju nalaze se mnogi karlovački restorani, na čijim ćete jelovnicima naći specijalitete od slatkovodne ribe. Kad je riječ o okolici toga grada, Karlovačka županija slovi kao područje s najvećim brojem utvrđenih špilja u Hrvatskoj i Europi. U većini slučajeva te su pećine i polupećine smještene u klancima gornjih tokova Korane i Mrežnice. Od ostalih posebnosti kraja izdvajaju se neobični mostovi, među kojima je najduži drveni most u Hrvatskoj, kod Mrežničkog Briga. U prirodi ćete uživati i posjetite li Petrovu goru, jedan od najbolje očuvanih šumovitih krajobraza u gorskim predjelima Hrvatske.

 

Ovdje se nalazi i omiljeno izletište Karlovčana, Dubovac, sa svojom gradinom, koja u ljetnim mjesecima postaje kulisa za mnoge koncerte, kazališne i plesne predstave, izložbe. Osim ovoga, sačuvani su i neki drugi stari gradovi, poput Ozlja, Bosiljeva, Ogulina, Ribnika i Novigrada.

Nenad Reberšak
U Karlovačkoj županiji prostire se krajnji sjeverni dio Plitvičkih jezera. Ovdje se nalazi prašuma Čorkova uvala, koja je bogata stoljetnim stablima, ali i zaštićenim životinjskim vrstama, među kojima su, osim medvjeda, vuk i ris.