Pula, Medulin i Fažana

Pula, Medulin i Fažana

Izgrađena, poput Rima, na sedam brežuljaka, Pula, najveći istarski grad, s talijanskom je metropolom povezana i amfiteatrom. Pulska je Arena najveći i najbolje sačuvan spomenik antičkoga graditeljstva u Hrvatskoj, poznata je i kao Divić-grad, odnosno grad koji su, prema legendi, izgradile vile. Šesti je to po veličini amfiteatar u svijetu. Osim toga i brojnih drugih rimskih spomenika, Pula ima i austrougarsku ostavštinu, a kao kulturni, gospodarski, akademski i politički centar Istarske županije i primjerenu ponudu tijekom cijele godine. Početkom 20. stoljeća tu je boravio glasoviti pisac James Joyce, a Pulu i dan danas pohode književnici, i to u okviru nadaleko poznatog Sajma knjige. Filmaši se predstavljaju na dugogodišnjem filmskom festivalu, koji se održava ljeti u Vespazijanovoj Areni, što ga, prema britanskom Guardianu, čini najvećim i najspektakularnijim festivalom na otvorenom u Europi. U Puli i okolici smjestio se velik broj kampova.

 

U desetak kilometara udaljenoj Fažani moći ćete uživati u pogledu na Nacionalni park Brijuni, otočje koje se u ljetnim mjesecima pretvara u kazališnu pozornicu zahvaljujući predstavama Teatra Ulysses.

 

Južnije od Pule, na području općine Medulin i njezine rivijere na raspolaganju vam je dva kilometra duga pješčana plaža i Park prirode Rt Kamenjak.