Makarska rivijera

Makarska rivijera

Duge plaže u sjeni borova i Biokovo, najviša planina uz hrvatsku obalu, glavni su elementi krajobraza Makarske rivijere. Ovaj se dio srednjodalmatinske obale prostire na oko 60 kilometara. Osim Makarske, najvećega turističkog odredišta po kojemu nosi ime, ova rivijera obuhvaća niz manjih naselja kojima je nekada središnja privredna grana bilo ribarstvo. U kampovima na potezu od Brela i Baške Vode preko Tučepa, Podgore, Živogošća pa sve do Drvenika i Zaostroga uživat ćete u pravome mediteranskom okruženju.

 

Biokovo je tu da vam priušti dozu planinskog zraka, kojega ćete se nadisati odlučite li se razgibati na nekoj od poučnih staza uređenih u ovom parku prirode.

 

Među brojnim prekrasnim plažama izdvaja se Punta rata u Brelima. Prema američkom časopisu Forbes, riječ je o jednoj od deset najljepših plaža na svijetu. Uz svoju dva kilometra dugu plažu i šetnicu, Makarska u svojoj ponudi ima i Malakološki muzej, u kojem se može razgledati zanimljiva i jedinstvena zbirka iz Jadrana i svjetskih mora. Smatra ga se jednim od najljepših i najraskošnijih malakoloških muzeja u svijetu. Sportaši i rekreativci mogu odabrati neku od sportskih aktivnosti na kopnu i na moru. Razvijen je i zdravstveni turizam, i to u lječilištu Biokovka, gdje se pružaju raznovrsne terapeutske usluge. U gastronomiji su se proslavili makarski rafioli, desert od prhkog tijesta za koji se vjeruje da ima afrodizijački učinak. Nadaleko je među tradicionalnim poslasticama ovoga kraja poznata i torta makarana, koju je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo na svoj popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Recepti za navedene slastice potvrđuju da se liker maraskino u ovom dijelu Hrvatske najviše koristi za kolače, no kad je riječ o prošeku, on je Makaranima ipak draži u čašici.