Hvar

Hvar

Ovaj je otok iznadprosječan po mnogočemu. Riječ je o iznadprosječnosti koja prelazi hrvatske granice i zbog koje je Hvar i uvršten među deset najljepših otoka na kugli zemaljskoj. Obilje sunca i najveći godišnji prosjek sunčanih dana samo su manji dio ovoga atraktivnog mozaika. Nešto potpuniju sliku otoka i njegovih vrijednosti dobit ćete posjetite li njegovo najveće naselje. U gradu Hvaru nalazi se najveći trg u Dalmaciji, na kojem je izgrađena hvarska katedrala svetog Stjepana. Trg, koji nosi ime istog sveca, Hvarani nazivaju Pjacom.

Luka Esenko

Hvarsko kazalište jedno je od prvih općinskih kazališta u Europi. Utemeljeno je 1612. godine i smješteno u zgradi Arsenala.

Ivo Biočina

Benediktinski samostan u Hvaru značajan je zato što jedino njegove redovnice izrađuju čipku od niti dobivenih iz sredine svježih listova agave.

Čipka je ovdje prisutna od sredine 19. stoljeća, porijeklom je s Tenerifa, a danas je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna baština. Još jedno nematerijalno kulturno dobro na popisu iste organizacije je i procesija „Za križen”, obred koji povezuje čak šest mjesta na otoku, Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak križonoša, u pratnji vjernika i hodočasnika, u osam sati prijeđe 25 kilometara s križem od čak 18 kilograma. Godine 2008. na Listu svjetske baštine upisuje se Starogradsko polje, prema više kriterija, među ostalim i kao primjer vrlo staroga tradicijskog krajolika i kao poljoprivredno područja koje je već više tisuća godina zasađeno istim kulturama. Neku od tih kultura okusite u domaćim specijalitetima, kao što je slatko od lavande, ali i u cijenjenim vinima. Među najstarijim slasticama je starogrojski paprenjok, paprenjak koji je u svom djelu „Ribanje i ribarsko prigovaranje” zapisao Petar Hektorović. Renesansni dom ovoga književnika, dvorac Tvrdalj, najpoznatiji je spomenik Staroga Grada.