Brač

Brač

Najveći srednjodalmatinski otok i treći po veličini otok na Jadranu. Sa 778 metara nadmorske visine Vidove gore, Brač je ujednonajviši jadranski otok. Promatrate li ga iz ptičje perspektive uživo ili na fotografiji u nekom vodiču, Brač ćete prepoznati po njegovu zaštitnom znaku – šljunčanoj plaži Zlatni rat u Bolu. Riječ je o jednoj od najljepših svjetskih plaža i najvećih obalnih atrakcija na cijelom Jadranu. U Bolu, najstarijem obalnom naselju i poznatom ljetovalištu na južnoj strani otoka Brača, uređeno je više kampova, u kojima svi kampisti mogu doznati zašto je ovo mjesto u nacionalnim okvirima višestruki prvak u turizmu.

U Bolu i na Zlatnom ratu, osim za uspješan turizam, povoljni vjetrovi pušu i za ljubitelje jedrenja na dasci.

U daljoj prošlosti poznatiji od zlatnog šljunka što prekriva bolsku plažu bio je brački kamen, koji je ugrađen ne samo u kamene kuće na ovom otoku, već i u Bijelu kuću u Washingtonu, ali i u Dioklecijanovu palaču u Splitu. Kamenolomi iz kojih se taj građevni materijal vadio nalaze se u okolici mjesta Pučišća, na sjevernoj strani otoka. Nove generacije kamenoklesara obrazuju se u Klesarskoj školi u Pučišćima. Sjeverna obala otoka poznata je po uvali Lovrečina, području između Postira i Pučišća, u kojem se smjestila velika pješčana plaža, a tu su i vrijedna arheološka nalazišta.

Alan Čaplar

Od specifičnijih turističkih atrakcija na Braču ističe se Zmajeva špilja u blizini Bola i naselja Murvica. Ova je pećina služila kao dom i hram svećenika glagoljaša u 15. stoljeću, koji su je ukrasili mističnim skulpturama.

Brač je poznat po vinu plavac, siru, ali i svojim specijalitetima od janjetine.