Dalmacija – Dubrovnik

Dalmacija – Dubrovnik

Popularnost i atraktivnost što ih u svijetu danas uživa kao turistička destinacija, Hrvatska u velikoj mjeri duguje i Dubrovniku.

Sjedište Dubrovačko -neretvanske županije i središte turizma Južne Dalmacije svoju je turističku priču izgradilo na vrijednim kulturnim i povijesnim znamenitostima koje su pod zaštitom UNESCO-a. Na njih se nadovezuju prirodne ljepote i bogatstva cijeloga ovog područja što se proteže od rijeke Neretve na sjeveru do granice s Crnom Gorom na krajnjoj južnoj točki.

 

Na ovom prostoru neponovljivih čulnih doživljaja na svakom se koraku osjeti duh slavne Dubrovačke Republike, čiji su stanovnici bili vješti u diplomaciji, trgovini i pomorstvu. Upravo zahvaljujući starim dubrovačkim pomorcima danas se u ovom dijelu Hrvatske mogu naći biljke iz tropskih i subtropskih krajeva, koje su samo dio bujne vegetacije na ovom području i obogaćuju okruženje pojedinih južnodalmatinskih kampova. Dobro uspijevaju zbog iznimno blage klime. Možda najbolja potvrda tome je Arboretum Trsteno, koji se nalazi oko 15 kilometara od Dubrovnika. To je jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, a riječ je o jedinstvenom spoju kulturne i prirodne baštine koji se proslavio povijesnim perivojima, ali i zbirkom sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka. Osnovan je 1948. na prostoru povijesnoga ladanjskog posjeda koji je dubrovačka plemićka obitelj Gučetić-Gozze podignula u 15. stoljeću te je zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Na svojih 25 hektara arboretum ima povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene. Prepoznatljivost i posebnu draž široj Južnoj Dalmaciji daju i brojni nasadi limuna, naranči te raznovrsnih palma i agava.

 

Tu je i Nacionalni park Mljet na istoimenom otoku, koji je uz Korčulu, Lastovo i Elafitske otoke na popisu najznačajnijih otoka u ovom kutku Jadrana. Južna Dalmacija ponosi se i Pelješcem, koji je uz Istru najveći poluotok u Hrvatskoj.

 

Za prirodnim bogatstvom i raznolikošću ne zaostaje ni gastronomija krajnjeg juga Hrvatske. Od domaće naranče koja, bez upotrebe štetnih kemikalija, raste u dubrovačkim vrtovima priprema se tradicionalna delikatesa – „arancini“, ušećerena korica naranče, koju kući možete ponijeti i kao suvenir.

Maja Danica Pečanić
Izvorna je delicija i dubrovačka rozata, kojom su se sladila još srednjovjekovna nepca. Riječ je o kremi od jaja, brašna i mlijeka, koja se ohlađena servira prelivena sa sirupom od karamele. Ime je dobila prema dubrovačkom likeru od ruža, poznatijem kao rozulin, koji se koristi za aromatiziranje ovoga ukusnog deserta. U novije ga se vrijeme zamjenjuje rumom.

Kampovi

Dalmacija – Dubrovnik

Gdje riječi nisu dovoljne.

‘Oni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik’’

Dalmacija – Dubrovnik

Raj na Zemlji

Zidine se grade kako bi zaštitile blaga, a to posebno vrijedi za Dubrovnik, gdje 1940 metara dugi kameni zid okružuje jedan od najljepših gradova na svijetu. George Bernard Shaw je to sažeo u jednu rečenicu: „Želite li vidjeti raj na Zemlji, dođite u Dubrovnik.”