Žlahtina

Žlahtina

Žlahtina ili žlajtina autohtona je sorta bijelog grožđa primorskog kraja koja svoj naziv duguje slavenskoj riječi „žlahten”, pridjeva koji znači plemenit. Velikih grozdova, žlahtina se smatra sortom visoke rodnosti, a daje bistro suho vino zlatnožute boje, voćnog mirisa, izražene mineralnost i blage slanosti, srednje jakosti te pitka i skladna okusa. Budući da ima čvrste stabljike i duge grozdove, žlahtinu se često primjenjuje za oblikovanje pergola odnosno brajdi u vinogradima.

 

Sadnja žlahtine preporučuje se u Istri i Hrvatskom primorju, a većinom se uzgaja na otoku Krku, i to u Vrbničkom polju gdje nastaje vrbnička žlahtina, najpoznatije vino ove sorte grožđa. Vrbničko polje prostire se na 210 hektara i smješteno je u udolini sjeverozapadno od gradića Vrbnika, s plodnim tlom, zaštićenim položajem i adekvatnom klimom koja je omogućila razvoj vinogradarstva prepoznatog i u ostatku države. Budući da uspijeva samo na tom specifičnom području, vrbnička žlahtina sorta je zaštićenoga zemljopisnog podrijetla.

 

Osim što se upotrebljava za izradu vina, žlahtina je i ukusno stolno grožđe bogatog mesa i čvršće kožice, zbog čega je izdržljivo i pogodno za transport od vinograda do krajnjeg kupca koji će uživati u njegovu okusu. Osnovna svojstva vina nastala od ove sorte najbolje se ističu tijekom njegove prve dvije godine, što daje naslutiti da žlahtina nije vino koje treba dulje čuvati. Iako se smatra vinom kratkog vijeka, od žlahtine se mogu proizvoditi i pjenušci postupkom vrenja u tankovima. Žlahtina je odlično startno vino te se može posluživati kao aperitiv. Odlično paše uz razna predjela od ribe, ali i uz glavna jela od bijele ribe nježnog okusa, pripremljene na lešo ili pak kuhane. Žlahtina se izvrsno sljubljuje i s aromatičnim ovčjim sirom. Nenametljivo nježno vino od žlahtine odgovarat će svakoj prilici i većini ukusa, što je čini izborom s kojim ne možete pogriješiti.