Top sirevi u Hrvatskoj

Top sirevi u Hrvatskoj

Meki i blagi, jaki i aromatični, poznati hrvatski sirevi nezaobilazni su dio svake svečane zakuske, ali i klasičnih dnevnih obroka.

Doručak, ručak ili večera, zakuska uz čašu fantastičnog vina ili kratki predah uz ukusni zalogaj – sve su to situacije u kojima je najbolji odgovor na pitanje što poslužiti svakako sir. Bez obzira na to je li riječ o predjelu, završnom slijedu svečanog objeda ili pak ukradenom komadiću sira koji će zadovoljiti našu potrebu za izražajnim aromama, kod malih i velikih lokalnih proizvođača moguće je naći prave poslastice. Na području Hrvatske tradicionalno se proizvode sirevi koji redovito osvajaju međunarodne nagrade, a na našim stolovima uvijek su rado viđeni ukusni primjerci u rasponu od nježnog škripavca pa do impresivnog paškog sira. Jeste li već probali ovih pet klasika hrvatskog sirarstva?

 

Paški sir

Paški sir jedan je od najnagrađivanijih i svakako najcjenjenijih hrvatskih sireva, što duguje svojem jedinstvenom okusu. Ova vrsta sira nastaje od ovčjeg mlijeka koje je prirodno slano, budući da se paške ovce hrane na pašnjacima koji su zbog blizine mora često prepuni soli koju donese bura. U načelu bi ovaj sir s oznakom geografskog podrijetla trebao odležavati po godinu dana, no kupce oduševljava i već nakon svega nekoliko mjeseci odležavanja.

 

Svježi sir

Odlazak na tržnicu kumici po svježi sir i vrhnje ritual je u kojem mnogi uživaju, kao, uostalom, i u laganom okusu tog mliječno bijeloga mekog sira. Svježi sir u seoskim domaćinstvima proizvodi se većinom od spontano ukiseljenoga kravljeg mlijeka koje nije pasterizirano, zbog čega je ovaj sir kratkog roka trajanja i većinom tek blago kiselkast. Ova vrsta sira element je tradicionalnog doručka na području Zagreba i okolice te Hrvatskog zagorja.

 

Prgica

Prepoznatljivog stožastog oblika i pikantnog okusa, prgica je u kontinentalnoj Hrvatskoj neizostavni dio bogate lokalne trpeze. Zvan još i prga, trdek, međimurski turoš ili sirel, ovaj zanimljivi sir autohtoni je specijalitet bilogorsko-podravskog i međimurskog područja, a još se uvijek proizvodi od svježega kravljeg mlijeka koje se ostavlja nekoliko dana da fermentira. Nastali sir zatim se cijedi od sirutke s pomoću gustog platna pa se procijeđenom siru potom dodaju sol i mljevena slatka ili ljuta crvena paprika. Nakon što se svi sastojci dobro izmiješaju, procijeđeni sir oblikuje se u stošce i suši.

 

Škripavac

Meki sir škripavac autohtoni je punomasni sir koji se tradicionalno proizvodi u Lici, u mjestima podno Velebita i Velike Kapele, u Gorskom kotaru i na području Korduna, a uveden je i u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Najčešće se izrađuje od kravljeg mlijeka, no za dobivanje škripavca intenzivnog okusa može se upotrijebiti i mlijeko ovce. Škripavac je najsvježiji sir koji se može konzumirati jer nastaje od netom izmuzenog mlijeka koje se procjeđuje kroz gazu te blago zagrije, tek toliko da se u njemu može otopiti sirilo koje služi za njegovo zgrušnjavanje. Osim nježne arome, mladi škripavac ima i specifičnu gumastu teksturu zbog koje škripi pod zubima, po čemu je taj ukusni sir i dobio svoj naziv.

 

Sir iz mišine

Sir iz mišine aromatični je sir od ovčjeg mlijeka koji se tradicionalno priprema u brdskim krajevima zaleđa zadarske, šibenske, splitske i dubrovačke regije. Specifičan je jer odležava u mješinama (mišinama) od ovčje kože koje ovom siru daju jak i prepoznatljiv okus. Upravo ga se u tim mješinama i dovozi na tržnice, a zbog načina na koji odležava nije posebno oblikovan, nego dolazi u grumenima nepravilnih oblika.