Međimurska gibanica

Međimurska gibanica

Kao naša najsjevernija regija, Međimurje graniči s Mađarskom i Slovenijom pa nije neobično što se u njegovoj višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji mogu uočiti utjecaji okolnih kuhinja. Omeđeno s jedne strane Dravom, a s druge Murom, Međimurje sa susjednim područjima ima mnogo dodirnih točaka, od kojih se neke mogu pronaći i na bogatom blagdanskom stolu.

 

Posebno raskošan kolač koji ulazi u tu kategoriju svakako je međimurska gibanica, ukusna slastica koja umjesto jednog ima čak četiri nadjeva! Orah, mak, jabuke i sir spojeni su u slojeviti kolač koji oduševljava svojom sočnošću, a okusom priziva sjećanje na voćnjake i polja te predstavlja obvezni slatki zalogaj na svakoj proslavi. Osnovni su element ovog zanimljivog kolača tanko razvučene kore, posebno pripremljene upravo za gibanicu, dok se između kora nanose bogati slojevi nadjeva različitih tekstura i okusa koji se međusobno savršeno nadopunjuju. Prvi sloj tradicionalno zauzima mak preliven vrućim i zašećerenim mlijekom, drugi nadjev priprema se od svježega kravljeg sira, potom slijedi mljeveni orah, a za kraj se stavljaju naribane jabuke koje svoj sok tijekom pečenja puštaju po cijelom kolaču. Mnogi složenu gibanicu prije pečenja prelijevaju i slatkim ili kiselim vrhnjem koje pomaže stvoriti njezinu prepoznatljivu punoću okusa.

Međimurska gibanica
Bojan Haron Markičević

Nekada se ovaj kolač pekao u glinenim posudama, koje su u moderno doba zamijenili metalni limovi, a sastojci koji se upotrebljavaju za njegovu izradu čuvali su se tijekom godine u smočnicama vrijednih domaćica u iščekivanju blagdana te narodnih i obiteljskih slavlja. Oko redoslijeda nadjeva još se uvijek u međimurskom kraju vode žustre rasprave, a često ju se uspoređuje i s prekmurskom gibanicom iz susjedne Slovenije, koja se od naše gibanice razlikuje po vrsti tijesta korištenog kao osnovu za kolač, ali i po broju slojeva i redoslijedu nadjeva koji čine ovaj kolač slatkim, zasitnim i kaloričnim desertom.