Kukuruzna zlevka

Kukuruzna zlevka

Kukuruzna zlevka ili zlevanka, bazlamača, kukuruznjača, slijevka ili uljevuša jednostavno je jelo pripremljeno od kvalitetnih domaćih sastojaka koji su se uvijek mogli pronaći u smočnicama domaćica sjeverne Hrvatske. Najčešće se javlja u Međimurju, Zagorju i Podravini, ali se nađe i na stolovima u Slavoniji i Moslavini gdje se na prostranim poljima redovito uzgajao kukuruz i u mlinovima pretvarao u bogato kukuruzno brašno. Nekada sastavni dio prehrane težaka i radnika, jela od kukuruza s vremenom su počela nestajati s hrvatskih stolova, no tradiciju pripreme ovog hranjivog kolača i dalje na životu održavaju zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju naših krajeva.

 

Zlevka je jelo koje se začas može pretvoriti u desert ili pak ostaviti slano, ovisno o željama i mogućnostima obitelji koja je priprema. Zasitna je, kalorična i ukusna, a budući da je odlična i topla i hladna, zlevka može biti ukusan doručak, brzi međuobrok ili lagana večera, a može nadomjestiti i kruh uz različita mesna jela.

 

Osnovni su sastojci koji idu u zlevku nezaobilazno kukuruzno brašno, kiselo mlijeko, kravlji sir, jaja, maslac, šećer te slatko i kiselo vrhnje. Sve osim vrhnja pomiješa se i odmah ulijeva u posudu za pečenje, što ovo jelo čini brzim i jednostavnim zalogajem iz jedne zdjele. Smjesu se potom prelije slatkim i kiselim vrhnjem te stavi peći u pećnicu. Ovo je tek jedna od brojnih verzija ovog kolača, od namirnica koje se u nju dodaju najčešći je sir, a izvrsna je i s orasima, jabukama ili pekmezom, dok se samo brašno može zamijeniti kukuruznom krupicom, koja za nijansu mijenja teksturu zlevke.

 

Iako je u početku zapravo bila riječ o sirotinjskom jelu, kukuruzna zlevka danas je prepoznatljiva diljem Hrvatske kao prava poslastica, a zbog brzine pripreme lako pronalazi svoje mjesto i u brojnim kuhinjama današnjice.