Hren

Hren

Latinskog naziva Armoracia rusticana, hren je ljekovita biljka čiji izrazito zdravi korijen sadrži veliku količinu vitamina C, B1 i B6, željeza, kalija i kalcija, kao i brojne druge hranjive tvari zbog kojih je sjajan podizač imuniteta. Tko ga je jeo svježeg, dobro zna da nema boljeg načina kako pročistiti dišne putove pa ga treba jesti oprezno i s mjerom. Iako se korijen hrena može vaditi cijele godine, najukusniji je ujesen, a čak se i njegovo mlado lišće može jesti pa ga se dodaje u brojne salate. U Hrvatskoj se posebno cijeni onaj ludbreški, koji predstavlja staru autohtonu vrstu ovog povrća i još se uvijek uzgaja u manjim obiteljskim gospodarstvima na tom području.

 

Svježe naribani hren odlikuje izrazita ljutina, zbog čega se odlično slaže s masnijim mesnim jelima kojima daje specifičnu oštrinu. Za tu namjenu upotrebljava se njegov korijen bijele boje, i to uglavnom svjež, jer se termičkom obradom gubi eterično ulje koje mu daje prepoznatljivu aromu. Iako je jak, naribani hren zapravo brzo hlapi i gubi svoju ljutinu pa se najčešće riba neposredno prije konzumiranja jela.

 

U hrvatskim domovima često se poslužuje u sklopu bogate blagdanske trpeze, i to ne samo za Badnjak, Božić i Novu godinu, nego i za uskrsna slavlja kada se jede s kuhanom šunkom i jajima. Iako se često konzumira upravo za blagdane, hren je zapravo odličan za detoksikaciju tijela jer potiče izbacivanje štetnih tvari i čišćenje jetre. Od hrena se može raditi umak za meso, a često ga se spaja s kiselkastim jabukama ili vrhnjem kako bi se ublažila njegova jačina. Korijen ove biljke upotrebljava se kao začin, a izvrsno se slaže s kobasicama, kuhanim i pečenim mesom, dodaje se salatama, umacima i zimnici, a dobro će se slagati čak i s ribom.