Salenjaci

Salenjaci

Svinjska mast stoljećima je bila neizostavna i vrijedna namirnica koja se upotrebljavala u pripremi brojnih slanih i slatkih jela te se uvijek mogla pronaći u smočnicama diljem kontinentalne Hrvatske. Osim svježe masti, koja se upotrebljavala tijekom cijele godine, prilikom kolinja izdvajalo se i svinjsko salo koje se nalazi unutar trbušne šupljine i uz rebra svinje, a često se odmah koristilo za pripremu salenjaka, slatkih kolačića punjenih pekmezom. Iako ih se danas više ne priprema često, a i svinjsko salo polako pada u zaborav, mirisni i meki salenjaci još uvijek bude nostalgiju za prošlim vremenima i mame osmijeh na lice, pogotovo pripadnicima starijih generacija.

 

Salenjaci se rade od domaćeg tijesta koje se puni domaćim pekmezom od šljiva ili marelica. Zbog njihove slojevite strukture, salenjake nazivaju i kolačima s tisuću listova, a to se obilježje postiže višestrukim preklapanjem tijesta prilikom valjanja. Samo svinjsko salo prije pripreme tijesta čisti se od žilica, što se najlakše postiže tako da se dobro samelje. Od brašna, malo sala, žumanjaka, mineralne vode i šećera zamijesi se glatko tijesto koje se prvo razvalja u tanki kvadrat. Cijela se površina tijesta premaže svinjskim salom, a potom se tijesto s dvije strane preklopi tako da se njegovi krajevi dotiču u sredini preklopljenog tijesta. Postupak se ponavlja i s druge dvije strane kvadrata. Tako preklopljeno tijesto ostavi se da odmara, a zatim ga se ponovno razvalja u tanko tijesto. Postupak preklapanja ponavlja se, no suprotnim redoslijedom, nakon čega se tijesto opet odmara. Isti se postupak ponavlja još dva puta prije nego što se po posljednji put razvalja malo deblje tijesto, koje se razreže na manje kvadrate. Na svaki se kvadrat stavlja žličica odabranog pekmeza, tijesto se preklapa te slaže u lim za pečenje. Premazani razmućenim jajetom, salenjaci se peku u prethodno zagrijanoj pećnici sve dok ne porumene. Topli salenjaci posuti šećerom u prahu zasitni su i slatki, a idealan su odabir za doručak ili užinu.