Čvarci

Čvarci

Prženi zalogaji od svinjske masti, Hrvatima dobro poznati pod nazivom čvarci, jedno su od najpoznatijih jela u Slavoniji i neizostavan su dio hrvatske kulinarske tradicije. Za pripremu ovog zasitnog jela upotrebljavaju se mast i slanina uzeta s leđa svinje, blago prošarana mesom koje čvarcima daje posebnu aromu.

 

Čvarci se tradicionalno rade nakon kolinja, od masti i slanine preostale nakon pripreme brojnih kobasica u koje se masnoća dodaje radi sočnosti. Nakon kolinja čvarci bi se pripremali na otvorenom i na hladnoći kako bi se slanina mogla lakše rezati, ali i kako bi se u otkrivenom metalnom kotlu moglo pržiti masne kockice bez obaziranja na intenzivan miris koji iz njega isparava.

 

Slaninu dobivenu tijekom kolinja potrebno je narezati na jednake dijelove velike dva do tri centimetra, kako bi se ujednačeno pržili tijekom pripreme. Uz dodatak malo vode, tako usitnjena slanina postupno bi se topila u velikim kotlovima uz neprestano miješanje. Kad bi mast omekšala, domaćice bi u kotao dodale i malo mlijeka koje je zaslužno za prepoznatljivu smeđu boju samih čvaraka. Prije nego što kuhanje završi, u smjesu bi se dodala i glavica crvenog luka. Čvarke se potom moralo ocijediti i stisnuti, a ovisno o jačini stiskanja dobivali su se mesnatiji ili pak tanki i hrskavi čvarci koji su se jeli poput grickalica. Za njihovu pripremu upotrebljavale su se posebne cjediljke za čvarke, a u nedostatku specijaliziranog pribora poslužila bi i preša za krumpir. Ostatak tekućine u kotlu također bi se procijedio i potom izlio u posebnu posudu. Kako se hladila, ta bi se tekućina stvrdnula i pretvorila u mast, namirnicu rado korištenu za pripremu slanih i slatkih jela tijekom cijele godine.

 

Netom prije posluživanja čvarke je potrebno posoliti, a kako se ne bi osušili, čvarci se čuvaju u zatvorenoj posudi. Osim s kruhom, čvarci se često jedu u sklopu raznovrsnih pogačica od koji su najpoznatije čvarkuše, meki kruščići u kojima se skrivaju usitnjeni čvarci, a često se poslužuju u pivnicama i restoranima.