Rajnski rizling

Rajnski rizling

Njemačka vinska sorta rajnski rizling raste u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske, a daje bijela vina voćnog mirisa i s izraženim kiselinama.

 

Rajnski rizling bijela je vinska sorta koja raste na sjevernim vinogorjima Europe, a podrijetlo vuče, kao što i sam naziv ovog rizlinga kaže, iz doline rijeke Rajne u Njemačkoj. Boja vina koje nastaje od grožđa ove cijenjene sorte kreće se u rasponu od svijetložute pa do boje slame, a ispravno proizvedeno vino odlikuje skladan i svjež okus. Rajnski rizling obilježava voćni i cvjetni miris, kao i više razine kiselosti. Riječ je o kasnoj sorti koja najbolje rezultate daje ako polako dozrijeva, što grožđu omogućava da nakupi potrebne šećere, no istodobno zadrži kiselinu. Iako ga se u Hrvatskoj većinom doživljavalo kao sortu čija se vina troše mlada, sve više domaćih vinara počinje puštati rajnski rizling da odležava, što je učestala pojava u drugim zemljama u kojima se sadi ova sorta. Kiseline koje sadrži ovo vino tako se smiruju i uravnotežuju, što mu daje elegantnu živost.

 

Rajnski rizling uzgajaju u sjeverozapadnoj i sjeveroistočnoj Hrvatskoj, a cijela kontinentalna Hrvatska ima potencijal za uzgoj ove internacionalne sorte. Rizlingu odgovaraju topla i osunčana područja s kamenitim tlom, a ključno je da na kraju zrenja vlaga u zraku bude zadovoljavajuća kako bi došlo do nakupljanja plemenite plijesni koja je rajnskom rizlingu potrebna kako bi mu nadogradila aromu. Od rajnskog rizlinga hrvatski vinari proizvode kvalitetna i vrhunska vina, i to pogotovo u Kutjevu, Feričancima, na Plešivici i u Međimurju, gdje ovoj vrsti rizlinga odgovaraju klimatski uvjeti.

 

Rajnski rizling poslužuje se na temperaturi između 10 i 12 Celzijevih stupnjeva. Suhi rizling dobro se sljubljuje s plodovima mora, kuhanom i pečenom bijelom ribom, brojnim tjesteninama s umacima od povrća i divljači poput fazana i slično, dok će onaj polusuhi odgovarati pečenoj teletini, janjetini, ribi sa žara i slično.