Pušipel

Pušipel

Ova internacionalna sorta bijelog grožđa kod nas poznata pod nazivom pušipel ili moslavac najviše se uzgaja u sjevernoj Hrvatskoj i Međimurju, a daje svježa i mineralna bijela vina.

 

Iznimno rodna sorta bijelog grožđa pušipel poznata je u Hrvatskoj još i kao moslavac, ali i kao šipon ili furmint. Pušipel odnosno moslavac nije domaća autohtona sorta, pa se tako osim u Hrvatskoj uzgaja i u susjednim zemljama poput Slovenije i Mađarske, ali i u Austriji, Rumunjskoj, Ukrajini i slično. Sorta se na našim prostorima dugo zvala šipon, no krajem devedesetih taj je naziv zabranjen pa je uveden naziv pušipel, koji su Međimurci posebice usvojili i pretvorili u oznaku brenda. Štoviše, lokalna udruga vinara uvela je oznaku pušipel za minimum kvalitete koji je potrebno zadovoljiti kako bi vino proizvedeno od ove sorte grožđa moglo biti obilježeno tim nazivom i najkvalitetniji primjerci pušipela dolaze upravo iz Međimurja. Vina od ove sorte koja nastaju u sjevernoj Hrvatskoj stoga nose i naziv moslavac.

 

Ova sorta izazovna je vinogradarima i vinarima za uzgoj upravo zbog svoje rodnosti koja uvjetuje da se trsove vinove loze pomno obrezuje kako bi se prinos pušipela držao pod kontrolom, jer inače njegovo grožđe daje izrazito kiselkasta vina. Kada se kontrolira količina grožđa, pušipel daje izvrsnu sirovinu koja se može koristiti za proizvodnju cijelog raspona vinskih stilova, od tipičnih mirnih vina pa sve do predikatnih inačica, ali i pjenušca. To znači da se u budućnosti vinari mogu poigrati s ovom sortom kako bi iz nje izvukli najbolje što može dati, radeći vina koja zadovoljavaju uvjete ne samo za nastanak stolnih nego i svih drugih kategorija, uključujući i onu vrhunskih vina. Od pušipela se danas najčešće rade suha i polusuha vina, svježa i mineralna, s aromama citrusa i blagim kiselinama. Kada se poslužuje uz hranu, pušipel se izvrsno slaže sa sočnom svinjetinom u jelima kao što je primjerice carsko meso, odgovarat će uz pohanu piletinu, dobro će se sljubiti i s delikatnim kamenicama, ali i s masnim vrstama ribe kao što je grdobina.