Plavac mali

Plavac mali

Plavac mali autohtona je sorta crnog grožđa poznata u Hrvatskoj još i kao plavac mali crni, crljenac, crnac, zelenjak, šarac, grešavac, zelenka i pagadebit crni, a riječ je o najzastupljenijoj i po mnogima najvažnijoj sorti Dalmacije te nakon graševine i malvazije o ukupno trećoj najraširenijoj sorti koja se uzgaja na našim prostorima. Tamnoplave bobice plavca zbijene su i čvrste, imaju debelu kožicu i pune su šećera, a sorta kao takva redovito i obilno rodi. Vina koja daje plavac mali sadrže od 12 do 13 i pol posto alkohola te je riječ o trpkim i pomalo gorkim vinima tamnoljubičaste boje. Dokaz je njegove kvalitete činjenica da je upravo vino od plavca malog bilo prvo crno vino koje je u Hrvatskoj dobilo zaštitu zemljopisnog podrijetla još 1961. godine.

 

Znanstvenim istraživanjima podrijetlo plavca malog pronađeno je u sortama zinfandel i dobričić. Prva je zapravo autohtona dalmatinska sorta crnog grožđa kod nas zvana crljenak kaštelanski ili tribidrag, a koja se pod nazivom zinfandel proširila po Sjedinjenim Američkim Državama, dok je dobričić autohtona sorta crnog grožđa koja gotovo isključivo raste na otoku Šolti. Uzgoj samog plavca preporučuje se u Dalmatinskoj zagori te srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje trenutačno raste na položajima Dingač, Postup i Žuljana na Pelješcu, na južnim padinama Hvara na položajima Sveta Nedilja, Ivan Dolac, Jagodna i Medvidbad, kao i na padinama Brača i Korčule.

 

Plavac uzgojen na strmim padinama i izložen jakom suncu može dati puna i moćna vina, dok će u unutrašnjosti otoka nastati ona voćna i laganija. Brojne hrvatske etikete proizvedene od plavca malog zaslužile su oznaku vrhunskog i kvalitetnog vina, a za njihove razlike su zaslužne drugačije mikroklime u kojima raste loza, kao i sastav tla, način proizvodnje i tako dalje. Ono što ih objedinjuje, osim same sorte od koje nastaju, visoki je stupanj alkohola, blaga kiselost, ujednačena gustoća i trpkost. Od posebno prosušenih zrelih grozdova plavca malog proizvodi se još i cijenjeni prošek, vino koje se čuva za posebne prilike i pije kao fini aperitiv.

 

Grožđe je plavca malog zobatica, odnosno stolno grožđe, što znači da se može jesti i svježe. Kad je riječ o vinu, plavac mali dobro se sljubljuje s tvrdim, slanim i pikantnim sirevima, a najbolje ga je poslužiti uz jela od divljači poput veprovine ili pak uz junetinu u bogatom umaku.