Najbolja jela u Hrvatskoj

Najbolja jela u Hrvatskoj

Domaća jela pripremljena s mnogo pažnje uvijek su najbolji dio svakog slavlja ili tradicionalnoga obiteljskog okupljanja, a ova će oduševiti sve prisutne.

Da bismo uživali u jelima koja stižu na naš stol, ona ne moraju biti autohtona ni posebno kompleksna, već samo pripremljena s mnogo pažnje i od kvalitetnih domaćih namirnica. Među najpopularnijim jelima u Hrvata tako su se našli specijaliteti koji iziskuju malo truda, ali i hrane mnoštvo pa su stoga i najukusniji kada se jedu u društvu. Bez obzira na to je li riječ o običnom nedjeljnom ručku ili pak velikom slavlju, nijedno od ovih jela neće razočarati gladne ukućane i goste pa donosimo prijedloge od čega možete pripremiti pravu gozbu!

Peka

Peka
Damir Fabijanić

Iako se tijekom naše gastronomske povijesti peka upotrebljavala za razne namjene, na njezin spomen većini na pamet padne tek nekoliko najomiljenijih specijaliteta od kojih rastu zazubice. Među njima je obvezni kruh ispod peke, ali i pečena teletina i janjetina ili pak hobotnica, koja će pripremljena na otvorenoj vatri uz pomoć pekača od gline ili kovanog željeza imati poseban okus. Meso pečeno ispod peke sočno je i meko te se odvaja od kostiju, a nezaobilazni je prilog takvim jelima krumpir koji kuhan i pečen u mesnom soku ima posebno slasnu aromu. Priprema hrane ispod peke predstavlja jednu od dužih metoda pečenja pa se tako, ovisno o količini i vrsti mesa, peka znala držati pod žarom i po nekoliko sati. Nestrpljivom društvu koje bi se okupilo oko peke i družilo uz čašu dobrog vina čekanje bi se uvijek isplatilo, jer bi obrok koji bi se pred njima našao vrijedio uloženog truda.

Punjene paprike

Punjene paprike

Nezaobilazna pojava na stolovima diljem Hrvatske svako su ljeto punjene, odnosno filane paprike pa tako svaka obitelj barem jednom iskoristi sezonu paprika babura za pripremu ovog popularnog specijaliteta. Paprike se pune nadjevom pripremljenim od mljevene junetine ili janjetine u kombinaciji sa svinjetinom, usitnjenog luka, riže, češnjaka, jaja i začina, kuhaju se u velikim količinama pa ih se jede i po nekoliko dana, a brojni ih zamrzavaju kako bi ih uvijek imali na raspolaganju za brzi obrok. S obzirom na to da su uvijek ukusnije idući dan, punjene paprike često se pripremaju navečer, kada popusti vrućina. Punjene paprike najčešće se poslužuju s pireom od krumpira, koji daje odličan kontrast ovom aromatičnom i mnogima najdražem ljetnom jelu.

Riba na gradele s blitvom

Riba gradele
Maja Danica Pečanić

Riba na gradele poslužena s blitvom i kuhanim krumpirom jednostavno je jelo koje bez iznimke povezujemo s našom obalom i otocima, ljetnim odmorom, veselim društvom koje ispija domaće vino u brojnim konobama i pravom mediteranskom prehranom. Riba koja se priprema na ovaj način stavlja se na gradele, odnosno na rešetku roštilja te se peče na otvorenoj vatri kako bi poprimila prekrasnu aromu dima. Za gradele je najbolje odabrati bijelu ribu poput orade, brancina, zubatca ili pak fratra, a ukusna će biti i plava riba poput srdele ili tune. Kad je pečena, riba se posoli i po želji popari te prelije mješavinom maslinova ulja, usitnjenog češnjaka i peršinova lista. Ovaj način pripreme ribe nije zahtijevan, a rezultat je ukusno i zdravo jelo koje će oduševiti sve ljubitelje hrane iz mora. Riba i blitva zajedno stvaraju harmoniju okusa i daju posebnu čar uživanju u ljetnim danima na našoj obali.

Purica s mlincima

Purica
Maja Danica Pečanić

Obiteljska okupljanja u hladnije doba godine, i to pogotovo u vrijeme Božića, ne mogu proći bez mirisne, hrskave i meke purice s mlincima od koje svim gostima uvijek rastu zazubice. Pritom se posebno ističe zagorska pura, koja je postala sinonim bogate božićne ili uskršnje obiteljske trpeze, a u Međimurju je nazivaju još i „pura z mlinci”. Ovo se jelo jede u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a specijalitet je i zagrebačke kuhinje. Prema tradicionalnoj recepturi, najvažniji su elementi njezine pripreme prava domaća mast na kojoj se purica peče te sol i papar od začina. Mlinci su nezaobilazni prilog koji se jede uz puricu, a pripremaju se samo od brašna, vode i soli, no predstavljaju idealnu podlogu za uživanje u mesnim sokovima nastalima prilikom pečenja.

Grah s kobasicom

Grah

Za pravo gusto varivo od graha kaže se da je najukusnije kad se sprema u većim količinama, ali i da je sve ukusnije što duže stoji. Osim što je riječ o popularnom gablecu u kontinentalnoj Hrvatskoj, grah s kobasicom specijalitet je kojemu se osobito veselimo nakon boravka na svježem zraku, a mnogi izletnici ne silaze sa zagrebačke Medvednice a da se nisu okrijepili tanjurom toplog graha. Iako se dugo priprema kako bi grah bio mekan, gust i ukusan, zdjelica toplog graha s kobasicom i kriška kruha dovoljni su da nahrane ne samo tijelo nego i dušu za vrijeme hladnih i tmurnih zimskih dana, ali i u proljeće kada se tradicionalno priprema za Praznik rada 1. svibnja.

Fiš-paprikaš

Fiš-paprikaš
Damir Fabijanić

Osim klasičnog paprikaša, posebno mjesto u hrvatskoj gastronomiji zauzima fiš-paprikaš, bogato jušno jelo iz Slavonije i Baranje. Koliko je slavonskih i baranjskih obitelji, toliko ima i recepata za pravi fiš-paprikaš, a kao što njegov naziv da naslutiti, priprema se od ribe, i to one riječne pa je zato posebno čest upravo u ovim regijama gdje rijeke imaju veliku važnost. Fiš-paprikaš tradicionalno se priprema u bakrenom kotliću obješenom iznad otvorene vatre u koji se ubacuju narezani komadi očišćene riječne ribe poput soma, šarana ili štuke i luk te se sve zalije vodom i pusti da zakuha na vatri. Svoju karakterističnu boju i pikantnost fiš duguje mljevenoj slatkoj i ljutoj baranjskoj paprici, a poseban ga je užitak jesti u veselom društvu nakon dobro odrađenog posla.

Kamenice

Kamenice
Maja Danica Pečanić

Na istočnom dijelu poluotoka Pelješca, u općini Ston nalazi se područje poznato po uzgoju dagnji i kamenica vrhunske kvalitete. Malostonski zaljev pokazao se kao posebno pogodan za uzgoj ove ukusne školjke zbog slatkovodne Neretve koja se ulijeva u more i čestih kiša zimi, što stvara idealne uvjete za njihov rast. Berbu kamenica najbolje je odraditi u ožujku jer su tada ove cijenjene školjke najmesnatije, a upravo se tijekom ožujka u Malom Stonu u svrhu njihove promidžbe svake godine održavaju i Dani malostonske kamenice. Same kamenice najčešće se poslužuju sirove s tek malo limuna i u porcijama od šest ili dvanaest školjaka, mogu se spajati s crnim i s bijelim vinima, a poseban gastronomski doživljaj predstavljaju poslužene sa savršeno rashlađenim pjenušcem.

Tartufata

Tartufata

Tijekom godine hrvatski tartufari sa svojim vjernim psima traže tri osnovne vrste tartufa. Bijeli tartuf (Tuber Magnatum) je najkvalitetniji i najcjenjeniji jer raste samo na području Istre, Italije i Francuske pa stoga dostiže i najvišu cijenu na tržištu, a u stopu ga prate rasprostranjeniji ljetni i zimski crni tartufi (Tuber Aestivum). Pronađeni i očišćeni tartufi čuvaju se u obliku grumenja, režu se na tanke listiće i konzerviraju u maslinovu ulju ili se dodatno obrađuju kako bi ih se očuvalo od propadanja. Među osobito popularnim delikatesama koje se mogu nabaviti u dućanima ili izravno od tartufara nalazi se i tartufata, aromatična kombinacija šampinjona, tartufa, maslinova ulja, soli i češnjaka koja se upotrebljava za pripremu ukusnih umaka i namaza, a mnogima je omiljen dodatak jednostavnoj tjestenini, rižotu ili brusketama.

Pašticada

Pašticada
Maja Danica Pečanić

Još jedno jelo za koje svaka dalmatinska obitelj ima svoj recept aromatična je pašticada, dalmatinski specijalitet za čiju je pripremu potrebno mnogo vremena i volje, ali je rezultat slastan mesni umak koji vrijedi uloženog truda. Pašticada se priprema od govedine ili junetine koja se prvo marinira u octu, potom preprži pa pirja u umaku od vina i slatkoga dalmatinskog prošeka. U umak se pritom dodaju suhe šljive i mirisni začini kao što su klinčić, muškatni oraščić, lovorov list i papar kako bi oplemenili meso. Dugotrajnom i polaganom pripremom pašticade dobiva se tamni i gusti umak od mesa koji se najčešće poslužuje uz svježe i domaće njoke, a snažan okus ovog jela nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Crni rižoto

Crni rižoto
Maja Danica Pečanić

Crni rižoto od sipe osim odličnim okusom pažnju privlači i svojom neobičnom bojom dobivenom dodavanjem sipina crnila. Kremasta tekstura ovog jela i aroma mora čine ga omiljenim predjelom u brojnim restoranima u primorskoj Hrvatskoj, ali i popularnim glavnim jelom za sve koji vole ribu i morske plodove. Iako se crni rižoto od sipe u Dalmaciji često pripremao i kao posno jelo za Badnjak, danas ga se smatra posebnim specijalitetom koji ne znaju svi dobro pripremiti. Osim sipe, poseban okus ovom rižotu daje i prošek, dalmatinsko desertno vino koje se riži dodaje prilikom kuhanja i kojem se pripisuje posebna aromatičnost.