Majčina dušica

Majčina dušica

Majčina dušica začinska je biljka mnogima poznata još i pod nazivom bukovica, vrisak, materka, čabrac ili divlji bosiljak, odnosno na latinskom Thymus vulgaris. Iako je nerijetko nazivaju i timijan, zapravo je riječ o srodnoj biljci koja se od timijana razlikuje ne samo po svojem izgledu i boji cvjetova nego i po okusu, koji kod majčine dušice obilježava blaga gorčina. Grmolika i prekrasnih tamnoružičastih cvjetova, majčina dušica raste na kamenitim područjima okupanima suncem, a često je se može naći na rubovima šuma i livadama, gdje do nje dopire mnogo Sunčeve svjetlosti. Smatra se da potječe upravo sa Sredozemlja, a upotrebljava se u kuhinjama zemalja koje obilježava toplija klima, pa tako i u mediteranskoj kuhinji koja je zastupljena i na našoj obali.

 

Vrtlari je često sade pokraj biljaka koje znaju napadati biljne uši jer majčina dušica svojim specifičnim mirisom odbija nametnike. Svoj miris majčina dušica duguje eteričnim uljima koja se skrivaju u lišću i cvjetovima ove biljke, a primjenjuju se i u narodnoj medicini za liječenje brojnih tegoba s dišnim sustavom, glavobolja i želučanih problema te služe i kao blago sredstvo za smirenje. Njezini cvjetovi beru se od kasnog proljeća do rane jeseni, suše se u hladovini, a sa sušenim lišćem primjenjuju se za pripremu čaja koji se dobiva jednostavnim prelijevanjem majčine dušice vrućom vodom. Majčinu dušicu zatim se ostavlja da odstoji u vodi pola sata prije nego se čaj procijedi i pije.

 

Svježa majčina dušica redovito se upotrebljava u kulinarstvu jer jelima daje specifičnu vrstu gorčine, ali i jedinstveni miris. Zbog intenzivne arome dodaje se postupno i odmjereno, kako ne bi nadjačala ostale elemente jela, već kako bi ih obogatila. Kao i većinu začinskog bilja, majčinu dušicu potrebno je dodati pred sam kraj pripreme jela kako kuhanjem ne bi izgubila svoja svojstva. Majčina dušica odlično se slaže s drugim začinskim biljkama kao što su peršin, mažuran ili pak lovor, posebno je omiljen dodatak krumpirima i umacima koji se poslužuju uz tjesteninu, a bit će izvrstan začin svježim salatama.