Kroštule

Kroštule

Kada istarskim i dalmatinskim gradovima veljačom krenu vesele karnevalske povorke, gotovo iza svakog ugla zamirišu nezaobilazne pokladne poslastice – fritule i kroštule. Poznate diljem obale još i kao krostule, frustule, hrostule i krustavice (prema latinskom crustulum, što znači kolač ili slatkiš), kroštule su zlatnožute slatke grickalice koje nestanu jednako brzo kao što i nastanu. Osim u vrijeme karnevala, kada zavladaju ulicama prepunima kostimiranih i dobro raspoloženih lokalaca, neizostavan su dio i svakog većeg obiteljskog slavlja u ovim hrvatskim regijama.

 

Prhke i hrskave, kroštule su ukusni slatkiš koji vrijedne domaćice pripremaju od jednostavnih sastojaka uvijek prisutnih u njihovim kuhinjama, a recept za ove brze zalogaje prenosi se s koljena na koljeno. Smatra se da potječu još iz antičkog doba, a zatim su se proširile po Europi i stoga se načini njihove pripreme razlikuju od podneblja do podneblja i od obitelji do obitelji, no u njima jednako uživaju ljubitelji slatkog svih uzrasta.

 

Jednostavno tijesto pripremljeno od jaja, brašna, šećera, naribane korice domaćeg limuna ili naranče i maslaca izvalja se u tanki sloj koji se potom izreže na vrpce. Prije pečenja kroštule se oblikuju prema želji, što najčešće uključuje vezanje tijesta u čvor, njegovo zarezivanje i petljanje, oblikovanje vrpci ili pak cvjetova, a potom se prže u vrelom ulju.

 

Tajna njihova okusa skriva se u čašici mirisnoga domaćeg maraskina, likera od limuna ili vinjaka dodanog u tijesto, a za posebnu slast tu je i šećer u prahu kao završni detalj. Alkohol se dodaje ne samo zbog arome nego i kako bi prilikom prženja kroštule upile što manje ulja te ostale lagan, ali zasitan zalogaj.

 

Ovaj specijalitet tradicionalne kuhinje svojim mirisom, teksturom i okusom vratit će vas u prošlost i razveseliti vaše goste i ukućane, a posebno ćete u njemu uživati uz ranojutarnju kavu ili čaj, ali i uz čašu pjenušavog vina u smiraj dana.