Fritaja

Fritaja

Danas jaja uzimamo zdravo za gotovo i doživljavamo ih jelom koje svi znaju ispeći ili skuhati, a zapravo je vještina pripreme jaja kroz stoljeća obilježila čak i francusku visoku gastronomiju. Štoviše, broj nabora na slavnoj kuharskoj kapi pokazuje razinu kuharove vještine, odnosno broj načina na koji zna pripremiti jaje.

 

Jedno od najpopularnijih jela od jaja na našim prostorima izvrsna je fritaja koja se posebno često spravlja u istarskim domaćinstvima. Uzgoj kokoši bio je uobičajen diljem Hrvatske pa su jaja dio brojnih recepata za slana i slatka jela, a osnovni su sastojak i fritaje, iako ona zapravo rijetko sadrži isključivo jaja. Za posebno zasitnu i ukusnu fritaju potrebna su prava domaća jaja slobodnih koka, a upravo je zbog njih fritaja, omlet ili kajgana, kako je zovu u ostatku zemlje, lijepe žute boje.

 

Istarska fritaja posebno je ukusna na proljeće kada se spravlja sa svježim divljim šparogama i mladim lukom, a cijele godine može se jesti s dodatkom raznovrsnih gljiva, pršuta, slanine ili usitnjenih kobasica.

 

Fritaju je moguće pripremati već s dva jajeta, a na našoj se obali često priprema za lokalna veselja i brojna događanja, pa je tako jednom prilikom u Istri pripremljena fritaja od šparoga i impresivnih pet tisuća jaja!

 

Prije pečenja u dubljoj tavi, i to na srednje jakoj vatri, odabrani broj jaja dobro se pomiješa u zdjeli te im se dodaju divlje šparoge, luk, suha slanina i različito sezonsko povrće. Jaja se izliju u tavu s malo vrućeg ulja, a kada se donji dio fritaje zapeče, potrebno ju je preokrenuti i još kratko peći uz prilagodbu jačine vatre, kako bi ostala meka i kremasta. Za izdašniju fritaju bjelanjke se može prvo istući, a potom im dodati žumanjke i raznovrsne namirnice. Upravo ta raznovrsnost sastojaka čini fritaju omiljenim brzim jelom dostupnim svakom džepu.