Grah s kobasicom

Grah s kobasicom

Grah je jedna od najpopularnijih mahunarki na svijetu, a zbog njegove lake pripreme, financijske pristupačnosti i hranjivosti često ga se priprema kada treba nahraniti veliki broj ljudi. Štoviše, za pravo gusto varivo od graha kaže se da je najukusnije kad se sprema u većim količinama, ali i da je sve ukusnije što duže stoji. Zbog zasitnosti i izdašnosti jela koja u sebi sadrže ovo povrće, grah je namirnica koja se pripremala u brojnim kućanstvima neovisno o njihovoj platežnoj moći. Bogat vlaknima, proteinima i ugljikohidratima, grah se pokazao kao iznimno vrijedan sastojak pa se u obliku variva pripremao kao dnevni obrok vojnicima diljem svijeta. Osim što je riječ o popularnom gablecu u kontinentalnoj Hrvatskoj, grah s kobasicom specijalitet je kojemu se osobito veselimo nakon napornog rada i boravka na svježem zraku, a mnogi izletnici ne silaze sa zagrebačke Medvednice a da se nisu okrijepili tanjurom toplog graha.

 

Suhi grah koji se često upotrebljava za pripremu kuhanog graha s kobasicama potrebno je dan ranije natopiti u slanoj vodi kako bi nabubrio. Idući dan grah se stavlja u novu vodu i na srednje jaku vatru sve dok ne prokuha. Potom se ta prva voda baca, a grah se stavlja u novu vruću vodu i nastavlja kuhati. Dodaje mu se luk i kobasica, a može mu se dodati i slanina za posebnu aromu. Grah se posoli i popapri, a kada voda zavrije, dodaje se korjenasto povrće i krumpir po želji te se sve zajedno kuha na jakoj vatri sve dok grah ne omekša.

 

Kad je grah spreman, nastalu juhu potrebno je zagustiti, što su domaćice nerijetko radile posebno pripremljenom zaprškom. Zaprška se radila tako da se u lončiću prvo zagrijalo ulje na koje bi se bacilo brašno i kratko popržilo. U lončić bi se zatim ubacili začini poput crvene paprike te vruća voda da se zaprška razrijedi i lakše umiješa u sam grah. Iako se dugo priprema kako bi grah bio mekan, gust i ukusan, zdjelica toplog graha s kobasicom i kriška kruha dovoljni su da nahrane ne samo tijelo nego i dušu za vrijeme hladnih i tmurnih zimskih dana, ali i u proljeće kada se tradicionalno priprema za Međunarodni praznik rada 1. svibnja.