Brudet

Brudet

Brudet (brujet, brodet) najčešće je riblje jelo na hrvatskom Jadranu, no osobito je omiljeno u Dalmaciji, a na području zadarske, šibenske i splitske regije kuharsko majstorstvo određuje se upravo umijećem priprave brudeta. Magija dobrog brudeta jest u tomu što i one vrste riba koje same po sebi nisu na osobitu glasu, usklađene u složeni okus brudeta iskazuju svoje neočekivane kvalitete.

 

Kriterij ribarskog brudeta najpraktičniji je: u brudet ide ona riba koja se ulovi. Varijacije brudeta teško je čak i nabrojiti. U osnovi recepata jest luk prepržen na maslinovu ulju, u koji se dodaju manje cijele ribe ili komadi većih riba te povrće, začini, začinske trave, vino, prošek, ocat, pa čak i samo more. Više vrsta ribe preduvjet je za dobar brudet, a sam redoslijed dodavanja pojedinih vrsta ribe, s obzirom na njihovu teksturu, odnosno konzistenciju tkiva, može biti ključan za konačni okus.

 

Mnogi kuhari za dobar okus brudeta vole dodati i ponekog raka ili barem školjku. Na Zlarinu je u prošlosti na glasu bio brudet od jastoga. Skradinski brudet radi se od jegulja. Najbizarniji brudet svakako je onaj koji se zove falši - spravlja se bez riba, rakova, školjki ili mekušaca. Umjesto njih u brudet se uz povrće i začine stavlja kamen izvađen iz mora!