Sinjski arambašići

Sinjski arambašići

Sinjski arambašići još su jedan lokalni specijalitet koji je nastao pod utjecajem Turaka, a samo im ime dolazi od turske riječi harambaša, izraza za turske hajduke. Iako su nalik na svima omiljenu sarmu, arambašići su zapravo manji svitci od listova kiselog ili svježeg kupusa nadjeveni mješavinom junećeg i svinjećeg mesa.

 

Poznata sinjska uzrečica kaže da „kupus radi arambaše”, čime se ističe važnost dobroga kiselog kupusa u pripremi ovog tradicionalnog jela Cetinske krajine, dijela Dalmatinske zagore na čijem se području nalazi i sam grad Sinj.

 

Listovi kupusa pune se dobro usitnjenim mesom koje se ne melje, nego se obrađuje s pomoću sjekirice, a u smjesu se dodaje i sitno narezana slanina, preprženi luk, usitnjeni češnjak i peršin te naribana korica limuna. Specifičnu aromu arambašićima daju začini poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića, a mesu se dodaju još i sol i papar. U smjesu se zatim umiješa razmućeno jaje kako bi se sve dobro povezalo. Dobivenu je mješavinu najbolje prvo pustiti da malo odstoji, a zatim se njome pune srednje veliki listovi kiselog kupusa kojima je uklonjen tvrdi korjenasti dio. Punjene listove potrebno je dobro zamotati kako bi prilikom kuhanja ostali cijeli.

 

Lonac u kojem će se arambašići kuhati oblaže se komadima suhog mesa ili slanine te izrezanim listovima kiselog kupusa. Svitke od kiselog kupusa zatim se gusto poreda u lonac, uz ubacivanje nekoliko goveđih kostiju ili komada slanine za aromu. Lonac koji je gotovo do vrha popunjen arambašićima zalijeva se vodom ili mesnim temeljcem sve dok svi svitci ne budu gotovo u potpunosti prekriveni. Kuha ih se na umjerenoj vatri nekoliko sati, bez okretanja i miješanja, već samo uz povremeno protresanje cijelog lonca, kako se arambašići ne bi raspali. Kažu da su najbolji kad ih se kuha dva dana, za početak samo sat vremena, a idući dan tri do četiri sata na laganoj vatri.

 

Ovo zasitno i ukusno jelo predstavlja okrepljujući obrok kad krenu kišni jesenski dani, a još je slasnije ako se uz njega ispija lokalno crno vino od autohtone dalmatinske sorte ninčuše.