Marinirani inćuni

Marinirani inćuni

Iako često podcijenjena, inćuni su jeftina, a vrlo ukusna riba koju u našim obalnim krajevima pripremaju na brojne zanimljive načine. Prženi inćuni mnogim su ribarima dugo predstavljali omiljenu užinu, odnosno marendu, pogotovo zato što male ribe poput inćuna velikim kupcima poput hotela i restorana donedavno nisu bile posebno zanimljive. Tradicionalne konobe mjesta su gdje su se inćuni često mogli naći na popisu predjela, a osim prženih, popularni su i marinirani inćuni.

 

Inćun se smatra jednom od najboljih riba za soljenje, praktičan način čuvanja za periode kada do svježe ribe nije tako lako doći, dok je mariniranje jednostavna metoda kojom ovu ribu možete pripremiti za jelo bez mnogo muke i sa svega nekoliko sastojaka. Kada kupujete ribu na tržnici, provjerite je li riba sjajnih i čvrsto stisnutih ljuski te ima li blag miris mora. Inćuni su sitna riba koja nije skupa, a ako ih nećete jesti pržene, marinirajte ih u zatvorenoj posudi ili staklenki.

 

Prije mariniranja inćune je potrebno oprati pa dobro očistiti od ljuski, razrezati, izvaditi im utrobu i središnju kost te po želji filetirati. Iako su tanji i uži od srdela, inćune se često miješa s tom vrstom ribe, no za razliku od srdela, inćunima se prilikom čišćenja ne uklanja glava. Očišćene male ribe potom se može staviti u najjednostavniju marinadu, onu od octa i limunova soka, a potrebno ih je ostaviti u hladnjaku tri do četiri sata da izvuku najbolje iz marinade.

 

Najukusniji su ako odstoje preko noći, ali može ih se jesti i već nakon nekoliko sati, kada im meso pobijeli. Prije posluživanja inćuni se kratko osuše te dovrše s nekoliko kapi djevičanskog maslinova ulja za posebni gastronomski užitak. Kako biste inćune učinili što zanimljivijima, u marinadu se mogu dodavati začini tipični za naše mediteransko podneblje poput ružmarina, lovora ili majčine dušice, ali i tostirani pinjoli, usitnjeni češnjak ili pak ljuta papričica za posebnu žestinu.