Fritule

Fritule

Iako ih se u Hrvatskoj veže uz Kvarner, Istru i Dalmaciju, u posljednjih nekoliko godina fritule su zavladale i kontinentalnim dijelom zemlje, pa ih tako s dolaskom hladnijih dana možete kušati gotovo na svakom uglu, osobito u Zagrebu za vrijeme sve popularnijeg adventa.

 

Zovu ih još i uštipci, pršurate, frite ili prikle, a tradicionalno su se pripremale u danima posta, na Badnjak i u vrijeme nemrsa. Danas ih rado jedemo prelivene raznovrsnim slatkim sirupima poput onih s okusom čokolade, karamele ili šumskog voća, no izvorno se fritule poslužuju posute šećerom u prahu ili uvaljane u kristalni šećer još dok su tople.

 

Meke i prozračne, fritule se pripremaju kratkim prženjem u dubokom ulju koje im daje zlaćanu boju i vanjsku hrskavost. Okrugli uštipci manji su od klasičnih pokladnih krafni i također su rado viđeni desert za vrijeme karnevala. Budući da ih se priprema duž cijele jadranske obale, uključujući i na otocima, recepti se razlikuju od mjesta do mjesta i od regije do regije.

 

S obzirom na to da se pripremaju u dubokom ulju, u tijesto se dodaje i doza rakije ili ruma koja pomaže da fritule ne upiju previše ulja prilikom pečenja i ostanu lagani slatki zalogaj. Ovisno o tome gdje ih pripremaju, u smjesu se dodaju i grožđice, orasi, pinjoli, naribana korica naranče, jogurt, vanilija, limun, liker maraskino, malo soli ili cimet za posebno privlačnu aromu. Kako bi fritule bile lijepe, okrugle i ujednačene, potrebno je pripremiti gušću smjesu od one za palačinke, glatku i bez zalutalih grudica brašna. Smjesu bi se potom uzimalo u lijevu ruku te istiskivalo kroz šaku, i to između palca i kažiprsta, dok bi se desnom rukom s pomoću žlice odvojila potrebna količinu tijesta i spuštala u vruće ulje. Danas se za tu namjenu upotrebljavaju posebne vrećice za nanošenje slastičarskih krema ili se tijesto s pomoću namašćene ili samo vlažne žlice ubacuje izravno u vruće ulje.

 

Važno je da se kod prženja ne pretjera s brojem fritula u posudi kako bi se ujednačeno ispekle, a nakon vađenja iz ulja fritule je nužno dobro ocijediti na papirnatom ubrusu koji će upiti svu neželjenu masnoću.

 

Kuglice prženog slatkog tijesta veličine zalogaja omiljena su zimska poslastica pa svježe i mirisne fritule uvijek nestaju začas.