Bikla

Bikla

Iako se po nazivu ovog specijaliteta ne može prosuditi o čemu je riječ, bikla je zapravo alkoholno piće dobro znano u domaćinstvima diljem Dalmacije, Dalmatinske zagore i otoka, a nastaje neočekivanom kombinacijom crnog vina i mlijeka koja ovom zanimljivom piću daje prepoznatljivu ljubičastu boju. Bikla je poznata našim ljudima još od druge polovice 19. stoljeća, smatra se da su je kao osvježavajuće piće poznavali još i Grci, a osim u Dalmatinskoj zagori, služila je za okrepu i u područjima oko Mosora i Biokova. Na Braču je nazivaju još i smutica ili hmutica, na Hvaru mućkalica, hmutnica ili sumutva, a od milja je zovu još i „loza i koza” jer se za njezinu pripremu upotrebljava najsvježije moguće kozje mlijeko koje se pomiješa s provrelim
mladim crnim vinom.

 

Bikla se tradicionalno spravlja s mladim moštom netom nakon berbe, umjesto kozjeg mlijeka može se upotrijebiti i kravlje, a najukusnija je u hladne jesenske dane kada su je u različitim verzijama pili i mladi i stari. Naime, omjeri mlijeka i vina mijenjali su se od domaćinstva do domaćinstva, no kod svake pripreme bikle ključ je bio neprestano miješati u smjeru kazaljke na satu dok se mlijeko ulijevalo u vino kako ne bi došlo do njegova sirenja. Na samom početku vrenja mošta biklu su mogla piti čak i djeca, a kako je vrijeme od berbe odmicalo i vino s kojim se mlijeko miješalo postajalo zrelije,
to je bikla bila jača.

 

Bikla više nije često piće, ali se zato u Vrgorcu aktivno radi na njezinu oživljavanju, s Danima bikle i Biklijadom, godišnjim festivalom koji se održava prvi vikend u listopadu te uključuje, osim tradicionalnog sajma i brojnih drugih aktivnosti, nezaobilaznu degustaciju glavne zvijezde manifestacije, bikle. Dani bikle u Vrgorcu traju tijekom rujna i listopada, odnosno od berbe pa sve do kraja vrenja vina i blagdana Svih Svetih, kada mošt postaje vino prejako za ovo
ukusno piće.