Turisti u berbi mandarina

Turisti u berbi mandarina

Dolina Neretve, poznata i kao dolina mandarina, iz godine u godinu ugošćuje sve više turista koji svoj odmor žele aktivno iskoristiti, a što im ljubazni domaćini na području Metkovića, Opuzena, Komina i ostalih tamošnjih mjesta i pružaju. Naime, na cijelom neretvanskom području raste oko milijun i tristo tisuća sadnica mandarina godišnje koje daju i do 60 tisuća tona plodova. Lokalni stanovnici dosjetili su se da turistima ponude mogućnost sudjelovanja u berbi mandarina. To se vrlo brzo pokazalo kao pravi pogodak jer je berba mandarina postala prava turistička atrakcija. U ponudi su jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni izleti s kojih se turisti vraćaju prepuni dojmova, ali i C vitamina, idealnog za jačanje imuniteta pred zimu. 

Iskusni berači turistima-beračima daju opremu i upute te ih podučavaju povijesti i načinu uzgoja agruma. Uz veselu glazbu koja ih prati kroz polja, druženje i čisti zrak, vrećice se pune narančastim blagom, a dan završava ukusnim i bogatim obrokom u domaćoj atmosferi neretvanskih restorana. U ponudi je i foto safari u tradicionalnim lađama neretvanskog kraja, a od zanimljivosti svakako valja izdvojiti posjet selu Vid kraj Metkovića u kojem se nalazi Arheološki muzej Narona, jedini u Hrvatskoj koji je sagrađen na samom mjestu pronalaska starog rimskog hrama. 


U Metkoviću se može vidjeti bogata ornitološka zbirka ptica koje nastanjuju deltu Neretve, a u Opuzenu, nakon šetnje gradskom rivom uz Neretvu, prekrasan glavni Trg kralja Tomislava na kojem dominira crkva Sv. Stjepana iz 19. stoljeća.