Chardonnay

Chardonnay

Francuska bijela sorta chardonnay uzgaja se pretežno u sjeverozapadnoj i sjeveroistočnoj Hrvatskoj, ali i u Istri i Hrvatskom primorju, te daje osvježavajuća vina s naglaskom na aromama voća.

 

Chardonnay je popularna sorta bijelog grožđa koja svoje podrijetlo vuče iz Francuske, i to najvjerojatnije iz Burgundije, gdje još uvijek postoji selo koje nosi isti naziv kao i ovo slavno vino. Sorta se kroz vrijeme raširila po svijetu, pa tako chardonnay osim u francuskim pokrajinama Alsace, Burgundija i Champagne uzgajaju još i u SAD-u, Australiji i Italiji. Kod nas ovu sortu vinogradari uzgajaju u sjeverozapadnoj i sjeveroistočnoj Hrvatskoj, ali i u Istri i Hrvatskom primorju.

 

Svoju popularnost chardonnay duguje uravnoteženim prinosima, kao i neutralnosti okusa koja vinarima omogućuje da se njime koriste za proizvodnju različitih vinskih stilova. Naime, na uzgoj chardonnaya znatno utječu klima, tlo i položaj samog vinograda, pa tako grožđe na sebe preuzima što mu nudi okružje, odnosno terroir u kojem raste. Iako se većinom upotrebljava kako osnova za proizvodnju osvježavajućih vina s naglaskom na voćnim aromama, chardonnay je još jedna sorta koja daje vina pogodna za proizvodnju pjenušaca.

 

Kada je riječ o hrani, jela s plodovima mora, mekani sirevi, tjestenine i salate u čijoj se pripremi upotrebljava više začinskog bilja, kao i jela koja u sebi sadrže jabuke i kruške lako se sljubljuju s mladim vinima od chardonnaya, dok će ona koja su duže boravila u bačvi odlično funkcionirati s masnijim ribama kao što je losos ili pak skuša, piletinom u kremastim umacima ili pak rakovicama. Chardonnay se može poslužiti i kao desertno vino koje se izvrsno slaže s voćnim desertima. Mirna vina od sorte chardonnay najbolje je posluživati na temperaturi od oko 12 Celzijevih stupnjeva.