Blitva

Blitva

Cijelo jadransko priobalje napučeno je stanovnicima koji ne mogu zamisliti život bez blitve. Blitva je osobito na cijeni kad je mlada, kada su joj listovi nježni i tanki, svježe svjetlozelene boje i dugački tek desetak centimetara. Toliko obožavana biljka pripravlja se najjednostavnije: kratko se skuha, blago ocijedi i polije maslinovim uljem. Vrlo se često služi s kuhanim krumpirom, ponekad se kuhaju zajedno, osobito ako blitva više nije sasvim mlada. Tako pripravljena služi se najčešće uz ribu.

Maja Danica Pečanić

Nove generacije hrvatskih gastronoma blitvu upotrebljavaju maštovitije, često inspirirani starim, gotovo zaboravljenim receptima. Slane savijače, pite pripravljaju s blitvom i skutom, od kuhane blitve i bosiljka rade umak za tjesteninu, mljeveno meso zamataju u veće listove blitve i pripravljaju u pećnici na laganoj vatri, blitvom i začinskim travama nadijevaju veće ribe...