Gastronomija & Enologija | Dobrodošli na službene stranice Hrvatske turističke zajednice!


Gastronomija & Enologija

ADD TO MY TRIP

Gastronomske

Regije

Od sjevera do juga, od istoka do zapada, od obala Jadranskog mora u Dalmaciji do slavonskih ravnica, svaka hrvatska regija ima vlastitu posebnu kulinarsku osobnost koja će vas zadiviti. Od protoslavenskih osnova pomiješanih s mađarskim, bečkim i turskim utjecajima u jelima od mesa, povrća i slasticama kontinentalnih regija, do grčkih, rimskih i ilirskih mediteranskih okusa ribljih delikatesa iz obalnih regija… Neka Vas Vaš osjet okusa povede na putovanje kroz stoljeća tradicije te uživajte u svakom trenutku.

Hrvatski

Specijaliteti

Istražite raznolikost hrvatske kuhinje te otkrijte njezine fantastične specijalitete. Među brojnim jelima, na nezaboravnom meniju naći će se aperitivi, kao što je svjetski poznat Maraschino iz Zadra, predjela kao što je paški sir, slavonska šunka i kulenova seka, stonske kamenice i dagnje, izvrsna riba na roštilju, slani inćuni, te delikatese poput jegulja i žaba iz doline Neretve, purice s mlincima, splitske pašticade, i deserti kao što su kolači, kotonjata, kroštule ili fritule, koji će osvojiti vaša osjetila.

Vinske

Ceste

Tijekom cijele godine, ali osobito tijekom jesenske žetve, vinske ceste u Hrvatskoj pune su ljudi koji žele uživati i slaviti na lokalnim festivalima, kao što je Martinje. Sudjelujte u krštenju mošta (mladoga vina), ili jednostavno istražite prekrasne vinograde, kao što su oni u Motovunu u Istri, Kutjevu u Slavoniji ili u Međimurju u Središnjoj Hrvatskoj, te uživajte u jedinstvenom iskustvu.

Maslinovo

Ulje

Maslinovo ulje, kao jedna od ikona mediteranske kulture, već stoljećima predstavlja osnovni sastojak hrvatske kuhinje, te jedan od najvažnijih hrvatskih proizvoda. Otkrijte iznimnu gastronomsku vrijednost i ljekovita svojstva maslinovog ulja kroz posjetu regijama gdje se ono proizvodi: Istra, Kvarner i Dalmacija.

Degustacije

Uživajte u hrvatskoj kuhinji na brojnim festivalima hrane i degustacijama koje se održavaju tijekom čitave godine. Slijedite vinske putove kroz prekrasne vinograde Slavonije, Dalmacije i Središnje Hrvatske. Okusite izvrsne bijele tartufe iz Istre. Probajte poznati ovčji sir s otoka Paga te zasladite dan s medom s otoka Hvara. Kada govorimo o degustaciji u Hrvatskoj, ovo su neka jela koje ne biste smjeli propustiti:

Kada govorimo o degustaciji u Hrvatskoj, ovo su neka jela koje ne biste smjeli propustiti:

Pršut
Pršut
Pašticada, dalmatinski gulaš iz splitskog područja
Pašticada, dalmatinski gulaš iz splitskog područja
Maraschino
Maraschino
Kulen, pikantna začinjena kobasica
Kulen, pikantna začinjena kobasica
Štrukli, jelo od svježeg sira
Štrukli, jelo od svježeg sira
Crni rižoto
Crni rižoto
Marinada od inćuna
Marinada od inćuna
Riba na roštilju
Riba na roštilju
Fišpaprikaš, gulaš od ribe s ljutom crvenom paprikom
Fišpaprikaš, gulaš od ribe s ljutom crvenom paprikom
Fritule, tijesto prženo u ulju
Fritule, tijesto prženo u ulju