Ivo Biočina

Zipline

Doživite svijet iz ptičje perspektive

Doza adrenalina dostupna svima!

Ako i vi sanjate da letite i iz visine uživate u prekrasnim krajobrazima dok se ispod vas mijenjaju prizori prirode u kojima poželite „nestati”, onda je zipline aktivnost koju si svakako morate priuštiti. Od načina transporta kojim se nekad prenosio teret preko kanjona i pristupalo se udaljenim područjima zipline se tijekom godina razvio u oblik zelene adrenalinske rekreacije.

 

To je zabava spuštanja kroz kanjone niz čelične sajle uz pomoć slobodno pokretne koloture i mehanizma za kočenje, pri čemu ste osigurani pojasom, a nosite kacigu i rukavice. Iako jurite zrakom na visinama, sigurnost i kontrola na prvom su mjestu. Sajle imaju nosivost od nekoliko tona, a obvezna je i početna obuka na probnim žicama, nisko postavljenima nad čvrstim tlom, na kojima ćete iskusiti sjedenje u pojasu ili drugoj vrsti sjedalice i kraće kretanje sajlom. Instruktori će vam objasniti kad i kako kočiti, a s obzirom na to da se ništa ne prepušta slučaju, oni su tu da vas sigurno prikvače na pojedinu sajlu i dočekaju na drugoj strani te daju jasne upute za svaki vaš korak. Kad se djeca spuštaju ziplineom, instruktori idu u njihovoj pratnji.

 

Ova avantura zrakom često uključuje i kraće šetnje prirodom koje će vam otkriti njezine ljepote te vas na jednostavan i ugodan način povezati s njom. Nezaboravni spoj one ugodne količine adrenalina i osjećaja slobode „leta”, ali i mogućnost kontrole i uživanja u pogledima preplavit će vas dok „putujete” ziplineom. Zato se odvažite i „poletite”!

Dražan Mimica / ZipLine Omiš

Na vama je da uživate, a sve će ostalo odraditi zakoni fizike i gravitacija!

Dobro je znati!

Zipline u Hrvatskoj spreman za sva godišnja doba

 

Vremenski uvjeti suhog i toplog vremena idealni su za zabavnu avanturu, ali i ture u hladnijim danima i uživanje u kapima kiše i pahuljama snijega nešto je što ćete pamtiti i još duže prepričavati svojim prijateljima.

 

Za koje se god doba godine odlučite, nosite odgovarajuću odjeću i obuću prilagođenu vremenskim uvjetima. Poželjna je zatvorena obuća pogodna za sport i šetanje. Izbjegavajte nošenje labave i vrećaste odjeće kao što su šalovi i marame i u svakom slučaju ispraznite džepove prije vožnje.

 

Zbog prirode vožnje niz zipline, preporučuje vam se ostaviti dragocjenosti poput nakita i mobitela na sigurnom mjestu ili upotrebljavati uređaje pričvršćene uz vas. Premda se dozvoljene težine gostiju za pojedini zipline mogu razlikovati, uglavnom su ture prikladne za osobe između 30 i 140 kg, ali ćete o tome, kao i drugim relevantnim podacima, biti obaviješteni prilikom upita za određeni zipline.

Edison Zipline Baška

Imajte na pameti da je za maloljetne osobe (u Hrvatskoj je to do 18 godina) potrebna suglasnost roditelja.

Gdje naći zipline u Hrvatskoj?

Odaberite avanturu života

 

Budući da ziplineovi dolaze u različitim izvedbama i trajanjima, danas se u Hrvatskoj nude različite ture od onih po kraćim i nižim linijama do višekratnih vožnji i višesatnih zabava. Žice ziplinea možete naći u prekrasnim riječnim kanjonima, robinzonskim kampovima, adrenalinskim parkovima te u razvijenim turističkim naseljima kao zasebnu zabavu ili dio kompleksnijeg turističkog sadržaja. Pružatelji usluga ziplinea osigurat će vam potrebnu edukaciju i opremu za spuštanje po žicama, a po potrebi i dolazak do lokacije.

 

Odlučiti se za pojedinu zipline turu istodobno je lagan, ali i vrlo težak zadatak. Lakoća je u činjenici da su svi lokaliteti relativno lako dostupni i otvoreni za posjećivanje u vrijeme turističke sezone, a često i tijekom cijele godine. S druge strane, pravi je izazov izabrati lokalitet, jer prema ljepotama područja u kojima su postavljeni, količini zabave koju vam nude te stručnom i prijateljski raspoloženom osoblju ziplineovi stoje rame uz rame jedan drugome. Stoga vam „neće biti lako”, ali vrijedi se potruditi i dodatno istražiti jer se takav „napor” uvijek višestruko isplati.

Personalize your trip

Zabava koja nikada ne prestaje

Zipline kao dio drugih sadržaja

Uz ove duže ziplineove i njihove višesatne programe, u Hrvatskoj možete naći i kraće sajle koje su dijelovi kompleksnijih adrenalinskih i zabavnih sadržaja. Uglavnom su to žice duge od 50 do 200 m izvedene kao izlazi iz adrenalinskih parkova pa se dok „jurite” ovim sajlama ispod vaših nogu često nalaze i drugi sadržaji.

 

Ako su u blizini vaši prijatelj i članovi obitelji, pozovite i njih da uživaju na ovim kratkim „letećim pistama”. Za sad ćete takve ziplineove naći u Konavlima, Pakoštanama, na Žumberku, u blizini Zagreba, u termama Sveti Martin, a u sljedećih nekoliko godina vjerojatno i na novim lokacijama, jer je ova zabava „zarazna i brzo se širi”.

Denis Peroš

Jednome strah, a drugome je uzbuđenje

Zaboravite na izležavanje na plaži po cijele dane i doživite zadovoljstvo godišnjeg odmora u pravom smislu riječi. Pronaći pristupačnu destinaciju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe, ali i pružiti adrenalinske užitke, težak je zadatak, sve dok ne naiđete na malenu zemlju na jugoistoku Europe. Hrvatsku.