Najbolja mjesta za morski ribolov na Jadranskom moru

Najbolja mjesta za morski ribolov na Jadranskom moru

Lokacija, lokacija, lokacija

U trgovanju nekretninama svaki iskusni prodavač reći će vam kako je lokacija, lokacija i lokacija najvažniji uvjet za prodaju. Analogno tome, dobro mjesto jedan je od najvažnijih elemenata uspješnog ribolova u Jadranskom moru. Naravno, znanje, oprema i sreća igraju svoju ulogu, ali na kraju dana lokacija odvaja pobjednike od gubitnika.

 

Iz tog razloga karta ribljeg blaga ima oznaku „strogo povjerljivo”. Svaki iskusniji ribolovac čuva lokaciju bogatu ribom kao da je u pitanju najstrože čuvana državna tajna. O pronalasku mjesta ispisane su stotine i stotine slova, ali nakon kupnje dozvole dobro se posavjetovati s lokalnim ribolovcima koji određene lokacije znaju u dušu. Svaki će vam od njih reći kako je strpljenje najjače oružje za ribolov, a iskustvo se stječe godinama. Praksa stvara uspješnog ribolovca, a u pet hrvatskih ribolovnih zona na Jadranskom moru vještina se može izbrusiti do savršenstva.

 

Otoci Cres i Lošinj

Bogate vode oko kvarnerskih otoka spadaju među najpopularnija mjesta na sjevernom Jadranu. Raznoliki pejzaži ispresijecani stijenama, rupama, procjepima i špiljama visoko kotiraju kod najpopularnijih ribljih vrsta u Hrvatskoj. Fratri, brancini, zubatci i orade česti su stanovnici ovih voda.

 

Kornatsko područje

Jedno je od najbogatijih ribolovnih područja u Hrvatskoj. Raj na zemlji, kako za ljude tako i za ribe. Na području Nacionalnog parka Kornati ribolov je strogo zabranjen, ali izvan zone zaštićenosti u ostatku arhipelaga zabacivanje udice iz broda s pogledom na zemlju bajki poseban je doživljaj.

 

Otok Žirje

Pučinska oaza šibenskog arhipelaga glasi za najbogatije područje regije. Svaka od 29 uvala svjedok je mnogih uspješnih ribarskih priča, a u ovim su vodama ulovljeni neki od najvećih primjeraka tune.

 

Otok Mljet

Predivna prirodna bogatstva i mistične zelene šume potaknule su brojne legende o otoku, a brojne su i štorije o uspješnom ribolovu. Čarobna priroda privlači jata zubataca, kirnja, arbuna, tabinje, škarpina… Na području Nacionalnog parka Mljet ribolov je strogo zabranjen.

Otok Palagruža

Sam dolazak na ovaj daleki otok ima miris i okus robinzonske avanture, ali ribolov na osami Jadranskog mora praznik je za sva osjetila. U Dalmaciji za takvo stanje duha imaju sjajnu izreku: „'Ko to more platit'.”