Špilja Veternica

Špilja Veternica

Park prirode Medvednica krije brojne, oku skrivene ljepote pa se nakon šetnje suncem obasjanim prostranstvima ovog zaštićenog područja, spustite u podzemlje i posjetite dom šišmiša, špilju Veternicu, koja iz mnogo razloga zaslužuje vaš posjet.

 

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno „raste“ zahvaljujući istraživačkim pohodima revnih speleologa. S druge strane, bez posebne opreme i speleološkog tečaja, vama se za posjećivanje nudi prvih 380 metara špilje, gdje ćete tijekom jednog sata šetnje uz vodstvo stručnog vodiča Parka imati priliku otkriti ljepote i tajne ovog krškog džepa Medvednice.

 

Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju. Vaš će vam vodič skrenuti pažnju na brojene zanimljivosti poput stropnih kupola, čeljusti špiljskog medvjeda, fosilnog blata, Kamenog slapa, Zdenca želja u Koncertnoj dvorani, fosila pradavnih školjaka i ježinaca. Za špilju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba, a njeni tamni kutci čuvaju dokaze o burnom životu proteklih tisućljeća, od neandertalskih praljudi, preko rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika, do modernih pustolova i turista. Pradavni su Zagrepčani, neandertalski lovci, štovali kult špiljskog medvjeda koji je bio vrlo čest stanovnik špilje, a uz njega, u Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje: špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo i golemi jelen.

 

Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici i zbog toga ova špilja nije otvorena za posjete u zimskom razdoblju kako se ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju zimskog sna. Na ulazu špilje postavljena su i posebna rešetkasta bat friendly vrata koja šišmišima omogućavaju nesmetan prolaz, a sprečavaju ulaz posjetitelja i na taj način štite ove neobične životinjice i njihov špiljski dom.

 

Tijekom cijele godine temperatura u špilji se kreće oko 10°C, te je potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću. Također se preporuča hodati u odgovarajućoj sportskoj obući jer je pristup moguć samo planinarskim stazama kroz šumu, a u samoj špilji djelomično ima blata.

 

Ako Medvednicu želite sagledati u pravom svjetlu, ne propustite upoznati i njezinu tamnu stranu!

 

Kontakt:

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“

Bliznec 70, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0)1 45 86 317

info@pp-medvednica.hr

www.pp-medvednica.hr