Špilja Lokvarka

Špilja Lokvarka

Sve vas koji do sad niste »uživo« imali prilike doživjeti ljepote krškog podzemlja Dinarida pozivamo da posjetite turistički uređenu Špilju Lokvarku. Na padini šumovitog brijega Kamenitog vrha, oko jednog km istočno od centra Lokava u Gorskom kotaru, nalazi se ulaz u ovu špilju koja predstavlja geomorfološki spomenik. Špilju možete obići za 45 minuta uz pratnju vodiča, a djeci je ulaz dozvoljen isključivo u pratnji roditelja.

 

Ovaj objekt ima nekoliko galerija, odnosno razina, od kojih su za vaš posjet osposobljene prve četiri dok su ostale galerije zbog teške pristupačnosti dostupne samo speleolozima. Ovaj turistički dostupan dio vrlo je atraktivan jer ćete imati priliku „strmoglavim“ spustom od ulaza doći do 70 metara u dubinu zemlje i diviti se vrijednim detaljima u pojedinim dijelovima špiljskih kanala. Galerije su stupnjevito položene jedna ispod druge, pa će šetnja strmim stepenicama koje ih povezuju ostaviti duboki dojam na vas. U špilji možete vidjeti geološke rasjede, pukotine, baritne žile i druge neobičnosti.

Ako se za vrijeme jakih kiša i topljenja snijega odlučite za posjet ovoj špilji doživjeti ćete vodno bogatstvo Lokvarke jer tada sa stropa špilje teku mlazovi vode cijednice, a kroz kanale protječu potočići koji se slijevaju s viših u niže etaže. Temperatura špilje je konstantno od 6,5°- 8°C te je posjet tijekom ljetnih mjeseci pravo osvježenje.

 

Znajte da izlaskom iz špilje Lokvarke vaša istraživanje ovog predivnog kraja ne treba stati jer se u okolici Lokava nalazi cijeli niz zanimljivih i atraktivnih krških fenomena. Iskoristite priliku i obiđite ponor potoka Lokvarke nazvan Pinora, duboku kršku ponikvu Kamerkin dol, prirodni kameni mostići s pet špiljskih ulaza i izlaza na padinama Kamenitog vrha, Medvjeda pećina važnu zbog pronađenih ostataka špiljskih medvjeda, te prirodno očuvanu park šumu Golubinjak. U predjelu Bukovac nudi vam se još jedna zanimljiva špilja otvorena za posjećivanje, Hirčeva špilja, a za njezino razgledavanje ponesite osobnu rasvjetu.

 

Posjetite jednu od »najljepših pećina hrvatskog krša« i najdublju turistički uređenu špilja u Hrvatskoj!

 

 

Kontakt:

Javna ustanova Priroda
Grivica 4
51000 Rijeka
Tel. +385 51 352-400
Fax. +385 51 352-401
info@ju-priroda.hr