Manita peć

Manita peć

Pitate se postoji li mjesto gdje se u istom danu možete penjati po stijenama i promatrati svijet iz visine, a onda se „spustiti u dubine“ i doživjeti svijet podzemnih ljepota? Da, i takvo što Hrvatska ima, a zove se kanjon Velike Paklenice. I ptice već znaju da je ovaj kanjon Meka za penjače i svake godine ovdje hrle tisuće neumornih „osvajača“ litica, ali zato šišmiši znaju da je ovdje Eldorado za njih i njihov skriveni svijet.

 

U srcu Nacionalnog parka „Paklenica“ nalazi se Manita peć, jedina špilja na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za vas posjetitelje željne iskustva podzemnih dubina. Još od davne 1937. godine kada je nakon uređenja staze započelo posjećivanje, ova špilja svoje prostranstvo i ljepotu ukrasa nudi svim posjetiteljima. Ulaz u špilju nalazi se na 570 metara nadmorske visine, a uspon od parkirališta u Velikoj Paklenici do nje traje oko sat i pol. Kao tipična krška špilja, Manita peć obiluje špiljskim ukrasima ili sigama koji se razlikuju prema obliku i načinu postanka. Najčešći tipovi siga su stalagmiti, stalaktiti, stalagnati i špiljske kamenice, a neki od tih ukrasa dobili su imena po svojim zanimljivim oblicima, pa ako dobro pogledate možete vidjeti kacigu, orgulje ili vješticu.

 

Špilja Manita peć se odlikuje i bogatstvom podzemne faune koja je vrlo specifično prilagođena životu u uvjetima mraka i tišine. Kao pravi domaćini u ovoj špilji će vas dočekati potpuno bezopasni, dapače vrlo osjetljivi šišmiši. Špilja je i dom brojnim znatno manjim i oku teško vidljivim špiljskim životinjama koje su se prilagodile podzemnom okolišu i obično ne mogu preživjeti izvan špilja. Karakterizira ih nedostatak pigmenta i organa vida, ali zato imaju razvijena druga osjetila.

 

Ukoliko se odlučite posjetiti Manitu peć, na strancima Nacionalnog Parka „Paklenica“ se informirajte o terminima za razgled špilje i načinu dolaska do nje. Tamo vas čeka 30 minuta edukativne šetnje isključivo u pratnji vodiča i susret sa svijetom koji živi „pod našim nogama“. Temperatura u špilji se cijele godine kreće oko 9°C, pa vam preporučujemo da u toplijem dijelu godine ponesete odgovarajuću odjeću.


Upoznajte mnoge tajne podzemnog svijeta u dubinama Manite peći!

 

Kontakt:

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica

Dr. Franje Tuđmana 14a

HR - 23244 Starigrad-Paklenica

Tel: +385 23 369 155, +385 23 369 202

np-paklenica@paklenica.hr

www.np-paklenica.hr