Vidova gora na Braču

Vidova gora na Braču

Najviša otočna planina Jadrana

Vidova gora na otoku Braču najviša je gora jadranskog otočja i jedan od najljepših vidikovaca na Jadranu. Ima oblik izduženog krševitog grebena uz južnu obalu Brača. Strane tog hrpta posve su različite. Južna se ruši stijenama u more prema Bolu, a sjeverna silazi postupno kao blago nagnuta krška visoravan široka desetak kilometara. Ta visoravan većim je dijelom pokrivena oskudnom travom i mediteranskom makijom, a u području Kneževravni pod Vidovom gorom šumom crnog bora. Prostrana visoravan prekriva više od polovine otoka, posve je nenaseljena i pusta, a sva se veća naselja, osim Nerežišća, nalaze na obali. Brač je u svjetskim razmjerima poznat po bijelom mramoru koji se vadi i obrađuje na više mjesta na otoku.

Vidova gora
Alan Čaplar

Uspon na Vidovu goru zahvalna je dopuna svakog turističkog posjeta otoku Braču. Glavni prilaz na Vidovu goru je asfaltna cesta koja započinje na visoravni Kneževravan, u blizini Nerežišća. Planinarski prilaz iz Bola je mnogo atraktivniji, ali i naporniji. Staze za planinarenje su obilježene, a snalaženje nije teško. Planinarske markacije u Bolu počinju od crkve Gospe od Karmela, sijeku prilaznu cestu za Bol i vode dalje kroz opustjeli zaselak Podborje i krševiti teren do vrha. Uspon u ljetnim mjesecima može biti naporan jer po teškom terenu savladava visinsku razliku od 780 metara.

 

Na najvišem vrhu Brača stoje 12 metara visok monumentalan križ od bijelog bračkog kamena, telekomunikacijski objekt i konoba »Vladimir Nazor«. Bliža okolica vrha staro je kultno mjesto, a u ostacima dvostrukog obrambenog zida naslućuje se stara ilirska gradina. Vrh se naziva i Vidovica, Sveti Vid, Sutvid po starohrvatskoj kapelici čiji se ostaci nalaze stotinjak metara od vrha.

 

Vidik s vrha pruža se na južnu obalu otoka sa zelenim pojasom oko Bola. Pogled osobito privlači Zlatni rat, uzak pješčani rt što se poput šiljka usijeca više od 600 metara u morsko plavetnilo. Bol pod Vidovom gorom je nekadašnje ribarsko naselje, a danas mondeno turističko mjesto na južnoj obali Brača, s nekoliko hotela, igralištima i lijepim plažama.

Vidova gora
Alan Čaplar

Na stjenovitim strminama Vidove gore, u blizini Murvice pokraj Bola, nalazi se zanimljiva Zmajeva špilja. Do nje vodi nemarkirana pastirska, a danas turistička staza. Zmajeva špilja dugačka je samo dvadesetak metara, ali obiluje nesvakidašnjim tragovima boravka pustinjaka. S lijeve strane špilje, u živoj stijeni, uklesan je lik zmaja, a uza nj, ali i na drugim mjestima u špilji, ima još uklesanih reljefa. U špilji su ostaci zidova kapelice i nastambi pustinjaka koji su tu živjeli u prošlim stoljećima.

Vidova gora
Alan Čaplar

Još je privlačniji trag pustinjačkog života takozvana pustinja Blaca, skrivena u klancu koji se usijeca 4 km u dubinu Brača. To je samostan osnovan 1551. pri povlačenju poljičkih glagoljaša pred turskom najezdom kao novo mjesto za njihov istraživački rad. U danas napuštenom samostanu, uz 12.000 starih knjiga, brojne su karte, spisi, note te etnografski izlošci, tiskara, teleskop, klavir i drugo. Osobito je zanimljiv po svojem slikovitom smještaju pod stijenom u strmom skrivenom klancu u nenaseljenom krševitom dijelu Brača, 3,5 km od mora. Pristup vozilima nije moguć, a doći se može samo pješice, najjednostavnije cestom iz smjera Kneževravni. Od Blaca na sjevernu su stranu provedene planinarske markacije do Nerežišća i vrha Vidove gore, za što treba 3 sata hoda.