Učka

Učka

Ponosna čuvarica Istre i Kvarnera

Učka je jedina planina u Dinarskom gorju koja se pruža smjerom sjeveroistok – jugozapad, okomito na smjer pružanja Dinarida. Strme padine na kojima se izmjenjuju stijene, šume i livade s dalekim i širokim vidicima koji se pružaju s njezinih vrhova, mnogobrojni izvori vode i naselja, izdvojen položaj te blizina mora čine Učku jedinstvenom i posebnom. Tu je planinu lijepo gledati daleko iz unutrašnjosti Istre, iz Rijeke ili Gorskog kotara, kao i s kvarnerskih otoka. Dakako, još je ljepše upoznati je iznutra, što nije teško jer je cijela Učka isprepletena gustom mrežom planinarskih putova.

Učka
Alan Čaplar

Učka zagrađuje istarski poluotok s istočne strane i strogo odjeljuje Istru od Primorja. Proteže se 20 kilometara u dužinu od prijevoja Poklona do Plominskog zaljeva, gdje naglo tone u more. Iako njezini vrhovi nisu izrazito visoki, zbog strmih padina i činjenice da se nalaze nadomak moru, Učka se doima mnogo višom nego što stvarno jest. Ipak, uspon od mora do vrha nije kratak ni jednostavan jer treba savladati 1400 metara nadmorske visine.

 

Glavna je izletnička točka na Učki prijevoj Poklon do kojega vode putovi iz svih priobalnih mjesta – Opatije, Ičića, Ike, Lovrana, Medveje, Mošćeničke Drage. Za uspon s istarske obale do Poklona treba iz svih mjesta 2-3 sata hoda, no za one koji žele doživjeti najljepši, vršni dio Učke, najpogodnije je da se upute automobilom do Poklona i dalje planinarskim hodom prema Vojaku. Poklon je mjesto odakle se prvi put vidi more i Rijeka te je zbog toga od davnih dana bio popularno odmorište putnika. Kada bi s toga mjesta hodočasnici iz Istre prvi put ugledali Trsat, redovito bi se poklonili Majci Božjoj Trsatskoj. Uspomena na taj običaj ostala je zabilježena u nazivu Poklon.

Učka 1600
Alan Čaplar

Gledajući Učku izdaleka, može se pretpostaviti da je njezin najviši vrh lijep vidikovac. Vidik s Vojaka jedan je od najimpresivnijih u Hrvatskoj jer nadaleko nema viših vrhova koji bi ometali pogled u daljinu. Za vedrih i bistrih dana vide se cijela Istra i Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, a nerijetko pogled dosegne Alpe i Italiju. Vrh Učke ima oblik izduženog i vrlo oštroga grebena koji se vrlo strmo spušta s jedne strane prema Čepićkom polju, a s druge strane prema Kvarnerskom zaljevu. Vrh je prepoznatljiv po okrugloj kamenoj kuli čija gornja terasa služi kao vidikovac, a unutrašnjost kao suvenirnica.

 

Od Poklona prema sjeverois­toku na Učku se nastavlja planina Ćićarija. Ona ima sasvim drukčija obilježja: nije ni približno strma kao Učka, nego je to zapravo prostrana visoravan s nekoliko manje istaknutih vrhova između kojih vijuga brdska cesta koja povezuje desetak slikovitih sela.

Učka
Alan Čaplar

Od svih zanimljivosti koje vrijedi vidjeti na Učki najatraktivnija je Vela draga, u blizini istarskog ulaza u tunel Učka. Lako ga je upoznati jer se u njega spušta lako prohodna geološko-poučna staza. Dođete li vikendom ili ljeti, možete vidjeti mnogo penjača na stijenama, budući da je Vela draga jedno od najatraktivnijih hrvatskih penjališta.

 

Velika količina padalina utjecala je da se danas Učka bujnim biljnim pokrovom bitno razlikuje od svih ostalih planina uz more. Posebnost istočnih padina su i šume pitomoga kestena, poznatog pod imenom maruni. Zbog svojih posebnosti Učka je 1999. godine proglašena parkom prirode. Svaki njen kutak nudi nešto novo i nepoznato, baš idealno za sve one koji vole raznolike planinarske i penjačke izazove.