Mljet

Mljet

Brdoviti zeleni otok

Mljet se, kao i mnogi jadranski otoci, odlikuje strmim, nepristupačnim dijelovima obale oko kojih se isprepleću zanimljive povijesne priče i legende. Jedna od legendi vezanih za otok Mljet pripovijeda kako je u velikom nevremenu nadomak otoku grčki junak Odisej doživio brodolom. Razumljivo, zgoda zabilježena u slavnome Homerovu epskom spjevu Odiseja možda i nije utemeljena na istinitim povijesnim događajima, no to nije toliko važno – i bez toga Mljet je vrlo poseban otok, sasvim primjeren da bude dom mitskog junaka. Prekrasna priroda, kristalno čisto more, jezera, otočići i bogato kulturno nasljeđe čine Mljet jedinstvenim biserom jadranske obale.

Mljet, Prožurska luka
Alan Čaplar

Mljet je najjužniji veliki hrvatski otok. Nalazi se u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotoka Pelješca dijeli ga Mljetski kanal. Najviši vrh otoka je 514 metara visok Veliki grad, a još je nekoliko desetaka vrhova iznad 300 metara. Uzduž otoka mnoge su krške udoline i polja te stotinjak manjih dolova. Otok pruža idealne mogućnosti za planinarenje, a uzduž cijeloga otoka provedena je Mljetska planinarska obilaznica.

 

Premda je – kao i svi naši otoci – Mljet krške građe, odlikuje se iznimno bogatom i raznovrsnom sredozemnom vegetacijom, koja mu je priskrbila nadimak "najzeleniji hrvatski otok". Sredozemno podneblje sa suhim ljetima i blagim zimama te s približno čak 2500 sunčanih sati na godinu pruža idealne uvjete za vegetaciju.

Mljet, Veliko jezero
Alan Čaplar

Najprivlačniji dio otoka svakako je sjeverozapadni dio, koji je još 1960. zaštićen kao nacionalni park. Razlozi za proglašenje nacionalnim parkom bili su iznimna kulturno-povijesna baština u kojoj još ima tragova iz vremena ilirskih plemena, Rimskog Carstva i Dubrovačke Republike, ali i jedinstvena mljetska jezera, bujan biljni svijet i jedinstven panoramski izgled razvedenih obala, strmaca, hridina i brojnih otočića, te bogato, uvijek zeleno raslinje okolnih brda što se strmo izdižu iznad morske površine i zaklanjaju brojna krška polja i drevna naselja u kamenu. Dva jedinstvena morska zaljeva prvo su bila slatkovodna jezera, sve do početka kršćanske ere, kada su s pučinske strane spojena uskim tjesnacem. Iako su ti duboki zaljevi, dakle, ispunjeni morem, pejsažno se doživljavaju kao jezera pa ih je stanovništvo tako i nazvalo. Usred Velikog jezera nalazi se slikoviti otočić Sveta Marija s crkvom i samostanom koji su na tome vrlo posebnom mjestu osnovali su u 12. stoljeću benediktinci iz Monte Gargana u Italiji. Jezera se posebno lijepo vide s brda koja ih nadvisuju, a najljepše s vrhova Montokuca i Gradine. Na te vrhove vode dobro obilježene pješačke i planinarske staze.

 

Zanimljivih atrakcija ima i izvan granica nacionalnog parka – na središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se Odisejeva špilja – krška šupljina čiji se strop odlomio pa izgleda kao jama ili širok bunar. U njezinu je dnu more jer je špilja prirodnim tunelom povezana s pučinom. Prilazni put do Odisejeve špilje počinje u Babinom Polju. U gornjem dijelu Babina Polja započinje i planinarski put prema najvišem otočkom vrhu Velikom gradu, kojim se do vrha stiže za sat i pol hoda.

Mljet
Alan Čaplar

Kao dom uzbudljivih legendi i otok zanimljive prirode Mljet potpuno zaslužuje da ga nazivamo biserom jadranske obale. Teško je razabrati gdje je granica stvarnosti i legendi, a otkrivati sve što otok skriva uzbudljivo je putovanje puno užitaka pri čemu ta granica i nije važna.