Hum na Visu

Hum na Visu

Kruna na otoku zaustavljenom u vječnosti

Putujući dalekim svijetom i otkrivajući njegove osobitosti, često propuštamo zapaziti čarobna mjesta koja su nam na dohvat ruke. Mjesta u koja je lako zaljubiti se i koja je nemoguće, čak kad bismo i htjeli, izbrisati iz srca i sjećanja. Takva se mjesta brzo i lako uvuku pod kožu jer imaju bezbroj sitnih osobitosti, kudikamo slikovitijih nego što može prikazati bilo koja razglednica. Upravo za ljepotom kakvu posjeduje otok Vis, tragaju ljubitelji mediteranskih čarolija.

Svjetionik Stončica
Alan Čaplar

Vis je otok okrenut pučini, jedan od najudaljenijih srednjodalmatinskih otoka. Iako je razmjerno malen otok: dug je 18, a širok 9 km, vrlo je brdovit – premašuje visinu od 500 metara i cijeli je premrežen planinarskim putovima.

 

Osnovnu crtu reljefu daju tri stjenovita grebena, čije je ishodište u polukružnom grebenskom lancu povrh Komiže, na zapadnom dijelu otoka, gdje su i najviši vrhovi Hum i Mali Hum. Od njih se prema gradu Visu odvajaju grebeni koji se postupno spuštaju prema moru. Najviši vrh je Hum (587 m), no glavni planinarski cilj na otoku je kapela sv. Duha u blizini. Od nje se duboko dolje vidi Komiža, a na moru otok Biševo i u daljini, za bistrog vremena, vulkanska hrid Jabuka. 

Vis
Alan Čaplar

Osim markiranih planinarskih putova koji iz Podšpilja, Visa i Komiže vode do kapelice svetoga Duha, po gotovo svim starim otočnim putovima provedene su planinarske markacije koje omogućuju bezbrojne pješačke mogućnosti. Posebno je atraktivan poprečni planinarski prelazak otoka, iz Visa preko Titovih špilja i vrha Huma u Komižu. Za takav izlet treba 5 sati. Put u Visu počinje točno na mjestu gdje se račvaju nova i stara cesta za Komižu (1 km od viške luke). Planinarski se put najprije sat vremena uspinje na otočki hrbat, prelazi ga, a zatim stiže u selo neobičnog naziva - Žena Glava. Iz gornjeg dijela sela se, između kuća, planinarski put uspinje ponovno na greben pružajući sve ljepše vidike.

 

Posebno zanimljivo mjesto na brdu Hum su Titove špilje. To su dvije male špilje bez ukrasa, djelomično zazidanih ulaza, u kojima su Josip Broz i partizansko vodstvo tajno boravili nekoliko mjeseci tijekom Drugoga svjetskog rata (1944.). Do špilja vodi pristupni put od 275 stuba. Planinarski put koji povezuje Komižu i vrh Hum je znatno strmiji i ne preporučuje se njime ići u ljetnim mjesecima jer je izložen suncu.

Vis
Alan Čaplar

Iznad grada Visa nalazi se još jedan iznimno atraktivan planinarski cilj. To je planinarska kuća Sveti Andrija, podignuta na dominantnom vrhu iznad viške luke. Iz viške luke se do planinarske kuće Sv. Andrija uspinju dva podjednako slikovita i ugodna puta pa se uspon može planirati kao kružna šetnja. Oba puta ubrzo presijecaju cestu koja s gornje strane zaobilazi Vis i zatim se u zavojima uspinju pobočjem brda Sv. Andrije. Oba puta zaobilaze vrh i izlaze na makadamsku cestu koja prolazi iza vrha. S te se ceste odvaja kolni put kojim se za desetak munuta uspona položenijim terenom stiže do planinarske kuće Sv. Andrija. Od kuće se pruža pregledan vidik na veći dio otoka Visa te na sam grad Vis – iz ptičje perspektive.