Neretva / Baćinska jezera

Neretva / Baćinska jezera

Neretva je jedna od onih rijeka koje svojim bogatstvom i silinom ulijevaju strahopoštovanje na kojem se god dijelu nalazili. Tako je posebice kod ušća, koje je zapravo jedina delta na ovim prostorima. Izvire u Bosni i Hercegovini na oko tisuću metara nadmorske visine između planina Prenja i Bjelolasice te potom huči kroz moćne kanjone, a tek nakon dvjestotinjak kilometara prelazi u Hrvatsku, gdje se nastavlja raskoš prirodne i kulturne baštine.

 

Plovidba čamcima ovdje je velika tradicija, jer su se u davno doba sva komunikacija i prijevoz odvijali na manjim i većim drvenim čamcima, trupici i lađi. Danas je Maraton lađa velika manifestacija kojom se želi oživjeti ta tradicija pa se mnoštvo sudionika natječe na dionici od Metkovića do Ploča za prestižnu titulu najbrže lađe.

Dok u gorjem toku kod Konjica i Mostara rijeka nudi obilje brzaca za aktivni odmor i rafting, na području Hrvatske pretvara se u plodnu dolinu čije je prirodne rukavce i umjetne kanale teško razlikovati s obzirom na to da se uz Neretvu desetljećima provodi intenzivna poljoprivreda.

Istraživanje Neretve u hrvatskom dijelu nije zahtjevno i primjereno je svim uzrastima, a kroz poplavno područje osim glavnim tokom možete zaveslati u smjeru brojnih pritoka i kanala, pa čak i jezera kao što su Modro oko i Desne.

 

Vrlo plodno područje izbrazdano je vapnenačkim brežuljcima između kojih, osim poljoprivrede, buja život. Obale rijeke obrasle su tipičnom močvarnom vegetacijom trskom i šašem, savršenim staništem za brojne močvarne ptice, pa ne čudi što su na krajevima doline ornitološki i ihtiološki rezervati, u koje se možete ušuljati kajakom i neprimjetno se diviti bogatstvu flore i faune.

 

Lokalni vodiči obično organiziraju ture od Opuzena do jezera Kuti i natrag uz obvezan odmor u nekoj od tradicionalnih gostionica, stoga nemojte propustiti kušati jegulje i žabe koje su ovdje gastronomski specijalitet.

Domagoj Blažević

Obale Neretve obiluju brojnim arheološkim ostacima pa je kombiniranje veslanja s biciklizmom genijalna ideja, jer će vam se otkriti nevjerojatne lokacije, poput izvrsnoga Arheološkog muzeja Narona ili Kule Norinske iz 16. st. koja ponosno stoji uz obale Neretve.

Ivo Biočina

Na samo nekoliko kilometara od Ploča, izvan turističkih itinerara, smjestilo se sedam međusobno povezanih Baćinskih jezera, mogli bismo slobodno reći, kao šlag na torti koja se zove Neretva.