Regija Slavonija i Baranja

Regija Slavonija i Baranja

Biciklistički san između žitnih polja i idiličnih rijeka kombinacijom ravnice, rita, brežuljaka i slikovitih mjesta

Slikovita sela koja se prožimaju s prostranstvima obrađenih polja i zelenim vinorodnim brežuljcima obilježje su Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, baš kao i narodni plesovi – kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene ženske narodne nošnje i osebujno ukrašeni, vuneni kaputi – reklje ili špenzle, koji potječu od slavonske vojne graničarske uniforme s početka 18. stoljeća, čizme i neizostavni slavonski (šokački) šešir ukrasi su muške narodne nošnje.

 

Regija objedinjuje pet županija, a tu je i pet gradskih centara: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Požega i Virovitica.

Ivo Biočina

Dva grada čuvaju najveća fortifikacijska zdanja kontinentale Hrvatske – barokne utvrde na samoj obali rijeka; Slavonski Brod onu na Savi –Tvrđavu Brod, a Osijek onu na Dravi – osječku Tvrđu.

Biciklistički gledano, Osijek je slavonski grad bicikla u kojem se osjećate kao „kralj na bicikluˮ jer ima najviše kilometara biciklističkih staza te ga je zaista najbolje upoznati biciklom. Grad je to skladno povezane barokne urbane jezgre i vojne utvrde s početka 18. stoljeća koja mu daje poseban šarm. Osječka promenada uz Dravu u cijelosti je biciklistička staza. Njom se može sve do skele „Kompaˮ na Dravi, pa preko rijeke do Zoološkog vrta te natrag jednim od dvaju mostova uživajući u najljepšim pogledima na grad.

 

Nadomak Osijeka nalazi se Park prirode Kopački rit, jedna od najvećih poplavno-močvarnih nizina u Europi. Atraktivnim parkom najljepše je provesti se biciklom u istraživanju brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta po kojemu je nadaleko poznat i među najvećim atrakcijama UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav . Nasipom uz kanal koji spaja jezero Veliki Sakadaš i rijeku Dravu moguće je trekking ili brdskim biciklom relativno kvalitetnim makadamom kružno povezati Park prirode i grad Osijek.

 

Budući da se u u Kopačevu može prenoćiti u kampu ili seoskom turizmu, a uCentru za posjetitelje Parka prirode mogu se unajmiti bicikli, riječnim nasipima i cestama zgodno je krenuti na izlet do šume i perivoja dvorca Tikveš (11,5 km) ili još malo dalje (otprilike 6 km) do Kuće u prirodi Zlatna Greda s hostelom i restoranom te adrenalinskim parkom. Odatle iz Osijeka vodi i Međunarodna biciklistička ruta Panonski put mira do Sombora, dugačka 75 km.

Ivo Biočina

Ljepotu Baranje čine i vrhunska vina s osunčanih pozicija Banske kose. Radi pogleda na more zelenih vinograda obvezan je uspon biciklom iz Karanca nanajviši vrh Kamenjak (244 m), dokslikoviti vinogradi ostavljaju bez daha! U obližnjem Belom Manastiru vrijedi posjetiti Etnološki centar baranjske baštine koji predastavlja materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu etničkih skupina na prostoru Baranje od kraja 19. do polovine 20 stoljeća te koji je najbolja je polazna točka prije posjeta lijepim i očuvanim selima u zagrljaju vinorodne Banske kose.

Slavonijom i Baranjom prolazi hrvatska dionicaEuroVelo 6 – Dunavske biciklističke rute. Dugačka je 138 kilometara. Ulazi na graničnom prijelazu Duboševica u Baranji, a izlazi na graničnom prijelazu u Iloku. Posebno je zanimljiva i vrijedna posjeta s obzirom na to da prolazi slikovitim područjem Baranje s Parkom prirode Kopački rit i biciklističkim gradom Osijekom, ušćem Drave u Dunav u Aljmašu, erdutskim vinogorjem te posebno vrijednim i lijepim EDEN destinacijama kulturnog turizma Vukovarom – Vučedolom – Ilokom.

 

U Vukovaru, na obali Dunava nalazi se dvorac Eltz, jedno od najznačajnijih djela barokno- klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske iz polovine 18. stoljeća. Uz njega, u Vukovaru je i najljepši muzejski postav o jednoj nedovoljno poznatoj, a nadasve vrijednoj svjetskoj kulturi mlađega bakrenog doba (3. tisućljeće pr. Kr.) nazvanojVučedolskom kulturom. U obližnjimVinkovcima biciklom se može provesti po tri biciklističke rute – Plava ruta Borinci (19 km), crvena Bosut (15 km) i žuta Sopot (21 km) opisane i prikazane na karti dostupnoj u turističkom uredu.

 

Za idiličnu vožnju uz rijeku zgodno je krenuti prateći žutu rutu s Bosutskog mosta u središtu grada i proći 3 km dugom šetnicom uz rijeku Bosut, svakako uz Krnjaš s rodnom kućom pisca Ivana Kozarca, koja pruža doživljaj života grada s početka 20. stoljeća te dalje do izletišta Sopot s arheološkim lokalitetom. Biciklistička staza vodi dalje do Rokovaca, gdje se možete okrijepiti i predahnuti uz Bosut te vratiti istim putem uz obalu Bosuta (otprilike 14 km). Iz Vinkovaca također vodi i označena kružna Srijemska biciklistička ruta (98 km), asfaltim cestama kroz Rokovce, Cernu, Gradište, Županju (na Savi), Bošnjake, Vrbanju, Otok, Privlaku i Mirkovce. Ruta prolazi atraktivnim prostorom omeđenim Savom, gdje sedam rijeka napaja Spačvu, jednu od najvećih, cjelovitih hrastovih šuma Europe.

Ivo Biočina

U Đakovu su poznate Državna ergela Đakovo s 510 godina tradicije rada i 210 godina uzgoja lipicanaca te Đakovačka katedrala svetog Petra u neoromaničkom stilu iz polovine 19. stoljeća. Za ljubitelje brdsko biciklističkih vožnji treba izaći iz grada do obližnjegjezera Borovik oko kojeg je označena kružna MTB ruta Borovik – Vuka (29 km) većinom po makadamu.

Ako se krene zapadnije u Bike & Wine Požeško-slavonsku županiju, iz barokne jezgre grada Požege, odmah uz rijeku Orljavu kružno se može rutom dužine 39 km cestom prema Parku prirode Papuk. Riječ je o velikoj prirodnoj vrijednosti i ljepoti tih prostora, jedinoj planini ravne Slavonije (Ivačka glava, 954 m) i jedinom geoparku u Hrvatskoj na UNESCO-ovu popisu Global Geopark . Centar za posjetitelje s Trgom geoparkova svijeta i kamp Duboka nalaze se u Velikoj, ujedno i zgodnom polazištu za izlete do Park-šume Jankovac s poučnom Grofovom stazom (2,3 km).

 

Iz Velike je zgodno planirati posjet susjednom vinskom gradu Kutjevu, gradu graševine s dvorcem i vinskim podrumima s početka 18. stoljeća. Biciklistička ruta graševine (18 km) kružno vodi asfaltom i makadamom kroz same vinograde te je sjajna prilika za nezaboravne poglede s južnih, vinorodnih obronaka Papuka i vožnju uz vinograde poznatih vinograda i vinara Krauthaker, Enjingi i Sontacchi.

 

U Slavonskom Brodu obvezno mjesto posjeta jest monumentalna brodska tvrđava, najveći spomenik kontinentalne Hrvatske s jedinstvenim Muzejom tambura. Potom se s glavnog trga – Korza vrijedi provesti uz rijeku Savu i Splavarsku ulicu te krenuti kružnom rutom (48 km) asfaltnim cestama kroz Trnjanske Kute do Oprisavaca i seoskog turizma Kuća dida Tunje gdje je i poplavni pašnjak, zaštićeni krajolik Gajna na kojem slobodno pase stoka.

 

Povratak do grada kroz slikovita i uredna posavska sela Klakar, Donju i Gornju Bebrinu pruža još dodatne užitke u lijepoj i drukčijoj Slavoniji kraj Save!

A mjesto gdje posavska ravnica prelazi u šumovite južne obronke Psunja jest grad Nova Gradiška s okolicom. Kružnom biciklističkom rutom Franjo Belar – Dida (19 km) preko vinorodnog brda Slavča, ujedno i lijepog vidikovca na Posavinu, spušta se uCernik s velebnim franjevačkim samostanom i crkvomsv. Petra. Nadalje, upoznaju se Giletinci i Cernička Šagovina, slikovita sela podno Psunja i kružno se šumskom, makadamskom cestom ugodno spušta do Mašića i vraća u grad.

Za brdsko biciklističke (MTB) vožnje privlačan je i Planinarski dom Omanovac iznad Pakraca na planini Psunj do kojeg se može prisupiti i cestom. Izuzetan je vidikovac na cijeli pakračko-lipički kraj i dolinu rijeke Pakre sa svojih 655 metara nadmorske visine. Nedaleko doma sagrađen je Bike Park Psunj i XC staza Kuna dužine otprilike 10 km.

Cijela destinacija Lipik i Pakrac pokrivena je Stazom lipicanaca i kune. Staza se sastoji od 98 km markiranih putova označenih putokazima, infotablama i kartama. Povezuje različite destinacije, pružajući iskustvo za šetače, bicikliste i jahače, uz mnogo dobro opremljenih odmorišta.

 

Destinaciju Virovitičko-podravska županija u biciklističkom smislu obilježava rijeka Drava sa zaštićenim krajolikom Križnica nedaleko Pitomače. S druge strane, osim riječne doline, biciklistički su privlačni i brežuljkasti tereni s mjestima podno sjevernih obronaka Parka prirode Papuk – Orahovica, Slatinski Drenovac, Čačinci, Voćin i Slatina te mjesta podno pitome i vinorodne Bilogore – Špišić Bukovica, Vukosavljevica, Turnašica, Velika Črešnjevica i Grabovnica.

 

Logistički gledano, za cikloturiste važne točke u prostoru jesu EDEN destinacija hotel, ergela, farma Višnjica u istoimenom selu na prostoru nekadašnje slavonske pustare, hotel baština Kurija Janković u Kapela Dvoru nedaleko Virovitice, ujedno i biciklistički infocentar županije i hostel, informativno-edukativni centar Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi. Dravsku idilu najbolje se može doživjeti na Križnici, malom poluotoku na Dravi gdje rijeka najviše meandrira tik uz mađarsku granicu, a za vožnju je miran i lijep cijeli potez po Dravskoj ruti i EuroVelo 13 iz Pitomače s Križnicom do Kapela Dvora i Lukača te dalje kroz Budakovac, Kapince i Sopje do Noskovačke Dubrave i Čađavicu. Vožnja mirnim cestama idiličnog krajolika uz Dravu i mnoge mrtvice zaista se može nazvati pravom dravskom bajkom!

 

Bicikl omogućuje najbolji doživljaj ambijenta kombinacije slavonske žitne ravnice i šumovitih gora te pitomih, kultiviranih brežuljaka!